MUP izdao oko 120.000 pasoša

Ministarstvo unutrašnjih poslova do danas je izdalo 121.511 biometrijskih pasoša, kaže načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Zorica Lončar-Kasalica.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.11.2008.

17:25

Default images

"Nedeljno se sada izda i do 12.000 pasoša. U toku je proširenje kapaciteta u policijskim stanicama sa ciljem ubrzanja procesa izdavanja biometrijskih pasoša", kazala je Lončar-Kasalica na sednici Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije.

Ona je navela primer policijske stanice u Novom Beogradu gde su službenici dnevno mogli da prime 90 zahteva za izdavanje pasoša, a danas mogu da prime i do 300.

Kasalica je podsetila da je MUP produžio radno vreme, tako da građani mogu da predaju zahteve za zamenu pasoša od osam do 20 časova.

Novi pasoši su jedan od uslova za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu", odnosno za ukidanje viza za putpoanje državljana Srbije u Evropsku uniju.

Predstavnica MUP-a je navela da je to ministarstvo u proteklih devet godina izdalo oko tri miliona i 900.000 pasoša, ali je ukazala da MUP nema precizne podatke o broju građana koji imaju putne isprave.

Predstavnici odbora iz redova opozicije zamerili su što je proces izdavanja biometrijskih pasoša spor i što većina građana nema informaciju o tome da će im stari pasoši trajati do 2009. godine.
Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić predložio je da MUP pismima ili telefonskim putem obaveštava građane o značaju zamene pasoša i roku u kojem to moraju da urade.

Članovi odbora su prihvatili taj predlog i odlučili da ga proslede MUP-u.

Andrić je upitao i koliki je cenzus Evropska komisija propisala za izdavanje biometrijskih pasoša kako bi Srbija mogla da se nađe na "beloj šengenskoj listi", ali predstavnica MUP-a nije mogla da odgovori na to pitanje.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić predložila je MUP-u intenzivniju kampanju u okviru koje bi građanima objasnio da sa starim pasošima neće moći da bez viza putuju u zemlje EU.

Na sednici Odbora je predloženo da se ubrza usvajanja evropskih zakona, ali ne na račun javne rasprave o tim aktima.

Članovi Odbora primili su pismo iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića u kojem je zatražio od poslanika da usvoje 42 evropska zakona do kraja 2008. godine.

Reagujući na to, poslanik LDP-a Andrić kazao je da Đelić vrši pritisak na Skupštinu Srbije jer od ta 42 zakona čak 30 nisu ni dostavljena parlamentu.

Na sednici Odbora je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić obrazložio Predlog zakona o javnim nabavkama.

Ilić je kazao da je taj predlog u najvećoj meri harmonizovan sa direktivama EU, kao i da je prihvaćen 21 od 67 amandmana koja su poslanici predložili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: