OPEK izgubio 700 milijardi dolara

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) izgubile su 700 milijardi dolara zbog pada cene tog energenta, kaže predsednik te organizacije Čakib Kelil.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

20:18

Default images

Nafta je pojeftinila za čak 60 odsto u odnosu na rekord iz jula, kada je koštala više od 147 dolara za barel, što je izazvalo spekulacije da bi OPEK ponovo mogao da smanji proizvodnu kvotu u cilju podsticanja cene, ali je Kelil izjavio, za alžirski dnevni list "El Habar", da je malo verovatno da takva odluka bude donesena ovog meseca, prenosi Bi-Bi-Si.

Prvi čovek OPEK-a je naveo da će sledeći redovni sastanak kartela, 17. decembra, biti "najvažniji", jer će članice saopštiti da li su primenile odluku od 24. oktobra o smanjenju proizvodne kvote za 1,5 miliona barela na dan.

"Sastanak zakazan za 17. decembar biće važan, jer ćemo do tada imati više informacija o trendovima na naftnom tržištu", izjavio je Kelil u intervjuu alžirskom listu i dodao da su sve članice OPEK-a veoma zabrinute zbog ekonomske situacije, koja se pogoršala u SAD i Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: