Ponoš o saradnji s Kforom

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da je Srbija nezadovoljna zbog činjenice da NATO učestvuje u formiranju snaga bezbednosti Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

19:07

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš danas je na zasedanju vojnih čelnika NATO-a i zemalja Pertnerstva za mir govorio o saradnji Vojske Srbije i Kfora, posebno u svetlu snižavanja tih veza zbog učešća Kfora u obuci kosovskih bezbednosnih snaga.

Ponoš je uoči ovog sastanka rekao novinarima da "postoji interes da se čuje kako Srbija vidi te odnose iz svoje perspektive, posebno u svetlu činjenice da je srpska strana prekinula kontakte na najvišem nivou, pošto je NATO odlučio da Kfor bude angažovan na građenju kosovskih bezbednosnih snaga".

"Naravno, ovo je opet prilika da se izrazi naše nezadovoljstvo zbog toga, ali i da se potraže novi modaliteti saradnje. Ja ću to pre svega učiniti u susretima sa šefom vojnog komiteta NATO admiralom Đanpaolom Di Paolom, kao i vrhovnim komandantom snaga NATO u Evropi generalom Džonom Kradokom", naglasio je Ponoš.

"Naš interes je da očuvamo bezbednost u regionu i naravno bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu, a to možemo da uradimo samo ako imamo otvorenu komunikaciju sa NATO na najvišem nivou", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

On je naveo da će njegov boravak u Briselu u sklopu zasedanja načelnika generalštabova 60 članica NATO i Partnerstva za mir biti prilika da se o tome razgovara.

Ponoš je kazao da je "Vojska Srbije partner Kforu, a ne UNMIK-u, pa verovatno direktno ni Euleksu pošto je priroda posla takva, ali u svakom slučaju tu celu stvar treba posmatrati kao jedinstveno pitanje, mada svako iz svog domena nadležnosti".

Susreti u Briselu biće prilika da se pokrene i pitanje svrsishodnosti nekih rešenja baziranih na Vojno-tehničkom sporazumu, 10 godina po završetku ratnih operacija.

Ponoš je stavio do znanja da su neka od tih rešenja zastarela i neprimerena odnosima koje Srbija ima s NATO-om, posebno posle potpisivnja vojno-bezbednosnog sporazuma.

On je precizirao da se to odnosi na režime i ponašanja u kopnenoj zoni bezbednosti i niz drugih stvari tehničke prirode.

"Sve je to deo građenja poverenja, a to je neophodno kada imamo takve bezbednosne probleme i sa jedne i sa druge strane administrativne linije", objasnio je Ponoš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: