Odluke srpske skupštine Prištine

Odbornici srpske skupštine opštine Priština, na sednici održanoj u Gračanici, smenili su direktore i članove upravnih odbora prištinskih javnih preduzeća.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.11.2008.

00:24

Default images

Na predlog odborničke većine, koju čine predstavnici Srpske radikalne stranke i Grupe građana "Vidovdan", svi predloženi kandidati imenovani su na nove direktorske funkcije. Od 12 novih direktora, dvojica će biti na čelu institucija koje ne rade od 1999. godine - Kulturno-prosvetne zajednice i Preduzeća za prikazivanje i distribuciju filmova.

Imenovani su direktori i članovi upravnih odbora komunalnih preduzeća, Doma kulture u Gračanici, Fonda za izgradnju stanova solidarnosti, Biblioteke, Kulturno-prosvetne zajednice, Preduzeća za prikazivanje i distribiciju filmova.

Predstavnici opozicije najviše primedaba imali su na neiskustvo i neodgovarajuću stručnu spremu kandidata za čelnike javnih preduzeća.

Jučerašnja smena direktora javnih preduzeća u opštini Priština naišla je na negodovanje, pa su neki od smenjenih direktora najavili štrajk i odbijanje predaje dužnosti.

Na sednici Skupštine grada, koja ima 47 odbornika, prisustvovalo je njih 39, a odluke su donošene većinom glasova predstavnika SRS-a i grupe građana "Vidovdan".

Štrajk zbog smena

Većina radnika javnih preduzeća i ustanova u Gračanici obustavila je danas rad, nezadovoljni odlukom srpske Skupštine grada Prištine kojom su smenjeni direktori tih ustanova.

Dosadašnji direktor Doma kulture u Gračanici Srećko Todorović izjavio je da su radnici nezadovoljni jučerašnjom "nelegalnom i nezakonitom" smenom direktora javnih preduzeća na teritoriji opštine Priština stupili u štrajk.

Todorović je ocenio da je većina predloženih direktora i članova upravnih odbora bez adekvatne stručne spreme i radnog iskustva.

Prema njegovim rečima, sa dolaskom takvih kadrova postojeće srpske institucije koje su do sada nešto i radile ugasiti i nestati, zbog toga tražimo, od ministarstva za Kosovo da razreši ovu situaciju i poništi nelegalne odluke Skupšitne grada Priština.

Skupština nije ispoštovala proceduru, rekao je Todorović i naveo da je situacija simptomatična, jer su odbornici - koje čine članovi Srpske radiklane stranke i grupe građana Vidovdan - za nove direktore imenovali savetnike u vladi Hašima Tačija i radnike albanske Opštine Prištna, a u upravne odbore članove najuže familije.

Predsednik Skupštine grada Priština Radovan Nicić potvrdio je da je u toku štrajk radnika pojedinih JP i dodao da skupštinska služba priprema rešenja o smeni i imenovanju direktora koji će se u toku dana uručiti novim i starim direktorima.

Ničić koji je i predsednik Skupštine zajednice opština AP Kosova i Metohije, je dodao da je naložena blokada javnih preduzeća i ustanova kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe.

U Gračanici, prvog dana štrajka vidljive su gomile smeća, jer su radnici JKP Komunalac odbili da čiste ulice i prazne kontejnere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: