Milosavljević: Lekar prekršio etiku

Ministar zdravlja rekao je da je lekar Kliničkog centra u Beogradu prekršio etiku kada je vratio u požarevačku bolnicu porodilju u nesvesnom stanju.

Izvor: Beta

Sreda, 19.11.2008.

13:48

Default images

Podsetimo, porodilji je tog dana urađen carski rez zbog teških povreda u saobraćajnoj nesreći. "Pacijentkinja je po prijemu pregledana i zbrinuta, i verovatno nije bilo stručnog prekršaja u tom slučaju, ali postupak šefa dežurne ekipe Urgentnog centra KCS etički nije ispravan", izjavio je Tomica Milosavljević.

Prema njegovim rečima, taj događaj nije znak da ne funkcioniše sistem, jer se ne sme desiti da bilo koji pacijent bude vraćen iz hitnih službi, ali nije etički ispravno da se u dva pravca po 50 kilometara prevozi porodilja u komi na dan povređivanja.

Milosavljević je istakao da javno iznosi svoje mišljenje o tome, pošto se nisu oglasili ni Lekarska komora ni etički komiteti KCS i Srpskog lekarskog društva.

On je još dodao da nadležna stručna komisija radi izveštaj o celom slučaju.

Svetlana Vučković je na dan saobraćajne nesreće, 11. novembra, bila u osmom mesecu trudnoće, a u udesu su povređeni i njeh suprug, njihovo troje maloletne dece i jedan grčki državljanin.

Nesreća se dogodila na autoputu Beograd-Niš kod mesta Mihajlovac, kad su se sudarili putničko vozilo i šleper grčkih registarskih tablica.

Vučkovićeva je u Opštu bolnicu u Požarevcu primljena u nesvesnom stanju, odmah joj je urađen carski rez i zbog teških povreda, odnosno preloma kostiju baze lobanje, prebačena je u Urgentni centar u Beogradu, gde je pregledana i vraćena u Požarevac.

Dan kasnije pacijentkinja je ponovo upućena u Beograd. Stanje svih povređenih u toj nesreći sada je stabilno.

Direktor pokrenuo proceduru za kažnjavanje

Direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec izjavio je da je, u okviru svojih nadležnosti, pokrenuo proceduru za najstrože kažnjavanje svih učesnika u slučaju trudnice Svetlane Vučković, iz Požarevca.

Bajec je rekao da je takvu proceduru pokrenuo iako je utvrđeno da nema govora o medicinskoj, već da je reč o proceduralnoj grešci.

Prema rečima Bajeca, sada je najvažnije da da se pacijentkinja oseća dobro i da je njeno lecenje uspešno iako je ona i dalje životno ugrožena.

"Pacijentkinja je i dalje životno ugrožena, ali parametri koji se svakodnevno prate ukazuju da njen oporavak ide uspešnim tokom", naveo je Bajec.

On je rekao da ostaje "veliko pitanje" da li je pacijentkinja uopšte trebalo da bude transportovana iz Požarevca u Beograd jer, prema nalazima utvrđenim ovde, lečenje je moglo da bude sprovedeno u Požarevcu.

"Kada je već trasnportovana, mi smo mišljenja da je trebalo tu i da ostane bez obzira što nismo bili i za to da se nastavi bilo kakvo agresivno ili hirurško lečenje", objasnio je direktor KCS-a.

Bajec rekao i da je celokupna dokumentacija u vezi sa tim slučajem dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova na njihov zahtev jer su, kako je rekao, oni po službenoj dužnosti zaduženi da sprovedu određene istražne radnje u takvim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: