Sastanak Tadića i Prvanova

Srbija i Bugarska aktivno će učestvovati u izgradnji infrastrukturnih projekata koji su u obostranom interesu, zaključili su predsednici dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

19:32

Default images

Predsednik Bugarske Georgij Prvanov izjavio je u Beogradu, nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da će njegova zemlja nastaviti da podržava evropsku budućnost Srbije.

Prvanov je u izjavi novinarima ocenio da su odnosi između dve zemlje na najboljem nivou od uspostavljanja i da to pokazuje činjenica da se sa Tadićem sastao više od deset puta.

Prvanov je kazao da su pozitivne tendencije u robnoj razmeni, ali da je potrebno raditi na obnovi i dodavanju novih ugovora o uzajamnoj zaštiti investicija i izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tadić je rekao da su odnosi dve zemlje bili na najvišem istorijskom nivou do trenutka kada je Bugarska priznala nezavisnost Kosova, a da nakon toga Srbije pokazuje spremnost da ih poboljša uprkos činjenici da su bili uzdrmani.

Prema njegovim rečima, zaključak današnjih razgovora je da su i Srbija i Bugarska opredeljene da aktivno učestvuju u izgradnji infrastrukturnih projekata koji su od interesa za obe zemlje.

Tadić je naveo da su to novi granični prelazi koji treba da budu otvoreni, ali i gasovod “Južni tok” i dovršetak Koridora 10, autoputa i železničkog koridora 10.

On je kazao da je obavestio bugarskog predsednika o odluci Srbije da u mandatu sadašnje vlade bude zavrsen autoput kroz Srbiju koji je deo koridora 10, "što će obezbediti veće mogućnosti za međusobna ulaganja".

"Srbija je donela odluku da uprkos finansijskoj krizi koja pogađa čitav svet to bude prioritetni razvojni projekat. Ubeđen sam da je on od ogromne koristi i za Bugarsku i njene građane", rekao je Tadić.

Prvanov je pozdravio odluke Srbije za rad na koridoru 10 i naveo da je važno sto je postignut dogovor o otvaranju novih graničnih prelaza.

"Nastavljamo sa radom na ‘Južnom toku’ na način kako bismo zaštitili svoje interese, ali i na način kako bismo dali veću energetsku sigurnost Evropi", rekao je on.

Bugarski predsednik je rekao da je zadovoljan kulturnom razmenom i ocenio da bi ona bila poboljšana otvaranjem kulturnih centara u dve prestonice, kao i time što se "predsednik lično zauzeo" za "neka pitanja u vezi sa bugarskom nacionalnom manjinom".

"U okviru tog pozitivnog odnosa očekujemo da budu rešena i pitanja vezana za udžbenike, nastavu i službenu upotrebu jezika", zaključio je Prvanov.

Tadić je kazao da treba insistirati na povezivanju u oblasti kulture, u kom kontekstu je i zaštita prava svake etničke zajednice u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: