Skupština Srbije o civilnom sektoru

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o udruženjima, a rad će nastaviti sutra, u četvrtak, u 10 časova.

Izvor: Beta

Sreda, 19.11.2008.

15:31

Default images

Poslanici bi sutra trebalo da počnu raspravu o amandmanima na Predlog zakona o uređenju sudova. Na set pravosudnih zakona podneto je više od 300 amandmana.

Obrazlažući Predlog zakona o udruženjima, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Milan Marković rekao je da će taj zakon bitno olakšati i podstaći rad udruženja i omogućiti partnerski odnos države i civilnog sektora.

Marković je naveo da je zakon usklađen sa Ustavom Srbije i evropskim konvencijama koje je Srbija potpisala.

Pojedine opozicione partije su najavile da će podržati predloženi zakon o udruženjima, dok su poslanici Srpske radikalne stranke istakli neophodnost donošenja tog zakona, ali su tražili da se predloženi tekst povuče iz skupštinske procedure.

Poslanica Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić pozdravila je predloženi zakon "jer se njime reguliše osnovno ljudsko pravo pravo udruživanja" dodajući da će ta stranka glasati za njega.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Nikolić rekao je da je problem u regulisanju finansiranja udruženja jer, kako je naveo, nema transparentosti u toj oblasti i ne zna se gde odlazi novac.

Poslanik SRS-a Slađan Mijaljević rekao je da predloženi zakon dovodi do "konfuzne situacije i konfuznog ambijenta" i da liči na "pravnog Frankenštajna".

Poslanik Saveza vojvođanskih mađara Balint Pastor kazao je da će SVM podržati predloženi zakon iako su pojedina rešenja pogoršana.

Poslanici vladajuće koalicije ukazali su na važnost usvajanja predloženog zakona o udruženjima ocenjujući da omogućava razvoj demokratije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: