Opel traži novac od vlade

Automobilski koncern Opel zatražio je da mu vlada pruži finansijsku podršku vrednu bar milijardu evra da bi izbegao propast.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.11.2008.

10:51

Default images

Opelu, koji ima 27.500 zaposlenih, preti opasnost da propadne zbog teške krize u kojoj se našao američki koncern Dženeral motors, kojem pripada nemački proizvođač automobila.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel razgovaraće sa šefom Opela, šefom Dženeral motorsa za Evropu i predstavnikom zaposlenih. Koncern traži, kako pišu mediji, da mu federacija i savezne pokrajine priskoče u pomoć sa kreditnim garancijama od najmanje milijardu evra. Ekonomski stručnjaci su protiv davanja kreditnih garancija Opelu u ovom trenutku, smatrajući da postoji opasnost da se gubici matičnog kocerna prebace u Nemačku i da za njih onda mora da bude nadležna država.

Opel je u više fabrika u Nemačkoj već znatno smanjio ili privremeno obustavio proizvodnju. Kriza tog koncerna ugrožava i više desetina hiljada radnih mesta u fabrikama koje proizvode delove za automobile.

Predstavnici Opela naglašavaju da zatražene garancije žele da iskoriste samo u slučaju da matični koncern u SAD zaista propadne i da ne mogu da se sprovedu planirane investicije. Istaknuto je da je koncern potpuno platežno sposoban u ovom trebutku.

Sitigrup otpušta 50.000 radnika

Sitigrup, kompanija sa najvećom svetskom mrežom za pružanje finansijskih usluga, danas je saopštila da planira da u narednim mesecima otpusti dodatnih 50.000 zaposlenih.

Broj zaposlenih u kompaniji će tako pasti sa 352.000 krajem septembra, na oko 300.000, u pokušaju da smanji troškove za personal za oko 20 procenata, objasnila je uprava banke akcionarima na sastanku.

Agencija Kjodo podseća da je Sitigrup već ukinula 23.000 radnih mesta od početka godine.

Sitigrup je u periodu jun-septembar uknjižila neto gubitak od 2,8 milijardi dolara, zabeleživši negativan saldo četiri kvartala zaredom.

Vrednost akcija kompanije pala je za čak 70 odsto od početka godine.

Program smanjenja troškova uključuje i prodaju riskantnih akcija, uglavnom vezanih za krizu na hipotekarnom tržištu, i kresanje ukupnih troškova za petinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: