Zakoni važni za EU čekaju 2009.

Više od 30 zakona u vezi sa približavanjem Srbije Evropskoj uniji, koji su trebali da budu usvojeni do kraja godine, moraće da sačekaju 2009. godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2008.

16:07

Default images

Plan koji su Vlada i Skupština Srbije sami sebi postavili, da do kraja godine usvoje 44 zakona koji su nephodni za približavanje Srbije Evropskoj Uniji, ostaće samo spisak lepih želja.

Vlada Srbija tvrdi da radi punom parom i da svake nedelje usvaja bar po jedan od zakona sa liste prioriteta koji je sastavila Evropska Komisija. Ove nedelje na sednici je usvojen Predlog zakon o zvaničnoj statistici.

Ipak, Vlada još nije usvojila dva neophodna zakona za primenu SSP-a.

"Svake nedelje Vlada Republike Srbije priprema te zakone. Prema zaključku Vlade Srbije, da bi se primenio SSP, do kraja novembra moraju da se usvoje na Vladi, a nadam se i brzo u Skupštini, dva ključna zakona - Zakon o zaštiti konkurencije i Zakon o državnoj pomoći. Radi se punom parom", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Na listi prioriteta trenutno se nalazi više od 30 zakona, a do kraja godine je ostalo nešto više od meseca dana. Srpski parlament se do sada nije mogao pohvaliti velikom efikasnošću.

"Imajući u vidu dinamiku kojom radi Skupština, nije realno da usvojimo bilo šta drugo osim budžeta i Zakona o Skupštini", kazala je Suzana Grubješić iz G17 plus.

"Bilo bi dobro kada bi usvojili još neki od zakona koji su već u proceduri, kao što su poljoprivredni zakoni - Zakon o bezbednosti hrane, Zakon o rakiji i Zakon o vinu, a tu je i set ekoloških zakona", dodaje ona.

Iako Vlada često svu krivicu svaljuje na neefikasnost parlamenta, opozicija navodi da je Vlada krivac što još nisu usvojeni svi zakoni neophodni za liberalizaciji viznog režima. Jedan od njih je Zakon o sprečavanju pranja novac, kaže Ivan Andrić iz Liberalno-demokratske partije.

"U takozvanoj mapi puta pominje se pet zakona i ovo je jedan od njih. Vlada je taj zakon povukla i umesto demagogije kojom se obećava da samo što nisu ukinute vize, ovo je slika te neozbiljnosti, neodgovornosti prema tom procesu", kaže Andrić.

"Mi kao poslanici opozicije ne znamo šta se sa tim zakonom dešava - da li će biti na sledećoj sednici, da li će biti uopšte, ali on pokazuje koliko Vlada ispunjava svoje obaveze u procesu evropskih integracija. Prema našem mišljenju, vrlo malo", rekao je Andrić.

Predstavnici Vlade Srbije vole da napomenu kako je Slovenija u određenim momentima usvajala i po 120 zakona u jednom danu, a da je bugarski parlament usvajao neke zakone na engleskom, jer nije bilo više vremena za prevođenje.

Vlada očekuje i da srpski parlament pokaže takav entuzijazam, a poslanici navode da očekuju od Vlade da dostavlja na vreme zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: