Danas: Veze Obraza i Sinoda SPC

Sumnje da Crkva podržava Obraz bile bi odagnane da se Sinod SPC ogradio od te organizacije, kaže za Danas sociolog Mirko Đorđević.

Izvor: Danas

Utorak, 11.11.2008.

03:15

Default images

U iščekivanju izbora novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, tvrda struja SPC angažuje paracrkvene formacije poput ekstremno desničarske organizacije Obraz da izvrše pritisak u borbi protiv reformatorskih struja, smatra publicista Mirko Đorđević, komentarišući poziv Otačastvenog pokreta Obraz na “Molitveni hod za dostojstvo srpskog patrijarha“.

Kako je navedeno u pozivu ove organizacije “molitveni hod je za čistotu pravoslavne vere, poštovanje vekovnog poretka i jedinstvo Svetosavske crkve“.

Ovo je drugi javni istup Obraza neposredno pred Sabor SPC, koji počinje danas i na kojem bi trebalo da dođe do promene na čelu ove crkve.

Pedesetak pripadnika Obraza je u nedelju prekinulo liturgiju u smederevskoj crkvi Svetog Georgija Pobedonosca i uz zvižduke dovikivalo služećim sveštenicima da “zatvore dveri pošto su jeretici, otpadnici od vere, ziloti, unijati i katolici“.

Posle desetak minuta izgrednici su bučno izašli iz crkve. Sličan protest dogodio se i 19. oktobra na Svetog Tomu u prigradskoj crkvi u naselju Jasenak.

Bilo bi teško moguće da aktivisti ovog ekstremističkog pokreta nekažnjeno upadaju u crkve i pozivaju na „hod za dostojanstvo patrijarha“ da pri tom ne uživaju podršku nekih elemenata unutar same SPC.

Na pitanje Danasa da li Obraz ima nečiju podršku iz vrha SPC za svoje delovanje, generalni sekretar tog pokreta Milan Obradović je odgovorio potvrdno.

Međutim, Obradović je kategorično odbio da odgovori na insistiranje lista da obelodani ko su ti pojedinci iz Crkve.

Mirko Đorđević upozorava da postoji snažna veza između ekstremne desnice i dela SPC, ali da ona nije oficijelna i da se čuva u tajnosti.

“Da se Sinod javno ogradio od Obraza, sumnje da Crkva podržava tu organizaciju bile bi odagnane. Ovako, ostaje osnovana sumnja da je Obraz povezan sa tvrdim strujama u SPC kojima ne odgovaraju nikakve reforme", kaže on.

"Simptomatično je i to da se te struje u poslednje vreme sve češće oglašavaju, što jasno ukazuje da je reč o udarnim grupama za pritisak pred otvaranje Sabora“, ocenjuje Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: