Danas: DS-u EPS, SPS-u Galenika

Vladajuća koalicija je na korak do stavljanja tačke na spisak direktora javnih preduzeća, piše Danas.

Izvor: B92

Petak, 07.11.2008.

04:01

Default images

Pregovaračke delegacije DS-a i SPS-a, koje predvode Dušan Petrović i Branko Ružić, dogovorile su da mesto direktora Železnica Srbije pripadne demokratama što je Vlada Srbije juče i ozvaničila.

Kako Danas saznaje, predstavnici vladajuće koalicije odustali su od prvobitne namere da dojučerašnji generalni direktor Milanko Šarančić bude imenovan na mesto zamenika direktora ŽTP-a Srbije.

Ta funkcija će pripasti kadru G17 plus, koja tek treba da odluči ko će to biti.

Vladajuća koalicija je, inače, utvrdila da će DS, SPS i G17 plus fotelje deliti na osnovu formule 3:1:1, s tim što će isti sistem važiti i kad na red dođu mesta u upravnim odborima.

Prema ranijim najavama, DS bi trebalo da odredi direktore EPS-a, Telekoma Srbija, Dunav osiguranja, PTT-a, Poštanske štedionice, Lutrije Srbija, RZZO, Službenog glasnika, Građevinske direkcije, Transnafte, Fonda PIO, Jata, Srpske banke i Podzemne eksploatacije uglja.

Danas nezvanično saznaje da postoji ozbiljna mogućnost da će Vladimir Đorđević, aktuelni direktor EPS-a, ostati na toj funkciji.

Đorđević je, za vreme mandata vlade Vojislava Koštunice, imenovan za prvog čoveka EPS-a kao kadar DSS-a.

Međutim, po formiranju aktuelne vlade, DSS je zahtevao da svi njegovi kadrovi odu sa čelnih funkcija u javnim preduzećima.

Đorđević je to odbio da učini, kao i Vladimir Živadinović, direktor JP Srbijašume. Predsedništvo DSS-a ih je potom isključilo iz stranke.

Socijalistima će, po svemu sudeći, pripasti gazdovanje nad šest preduzeća, a do danas je utvrđeno da će među njima biti Srbijašume, Srbijagas, Putevi Srbije i Galenika, koja je ranije pripadala DSS-u.

Direktor JP Putevi Srbije mogao bi da bude dr Aleksandar Cvetanović, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu. Na čelo Srbijagasa prošle nedelje je i zvanično imenovan Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a.

Đorđe Milićević, portparol SPS-a, objasnio je za Danas da pregovori socijalista i DS-a o javnim preduzećima nisu “zapali u ćorsokak“, kako se spekuliše u nekim medijima, i da činjenica da razgovori dugo traju “govori o tome da obe stranke ozbiljno pristupaju ovim problemima“.

Portparol SPS-a takođe nije želeo da otkrije u kojim preduzećima će njegova partija dati svoje kadrove, niti da li je na spisku tih kompanija i NIS, što je navodno bila tačka spora u pregovorima.

Na pitanje Danasa da li će on sam sesti u fotelju direktora ili zamenika direktora PTT-a, Milićević je odgovorio da to prvi put čuje.

“To su lepe funkcije, ali mi ih još niko nije ponudio“, rekao je Đorđe Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: