Preti zatvaranje Zastave Inpro

Radnici Zastave Inpro strahuju da će ostati bez posla jer je njihov pogon pripao italijanskom Fijatu. Nema razloga za strah, poručuju u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2008.

13:00

Default images

Posle potpisivanja ugovora s Fijatom proizvodni prostor preduzeća Zastava Inpro pripao je italijanskoj kompaniji koja do kraja godine želi da uđe u posed. Ukoliko u narednih mesec i po dana ne bude obezbeđen novi pogon za proizvodnju, postoji opasnost da radnici, koji su uglavnom invalidi, ostanu bez posla.

Više od polovine zaposlenih u Zastavi Inpro, koja se bavi proizvodnjom prikolica, jesu osobe sa invaliditetom. Do kraja godine prostor u kome posluju trebalo bi da ustupe Fijatu, ali gde će izmestiti svoju proizvodnju još uvek ne znaju. Zaposleni strahuju da će ostati bez posla i bukvalno na ulici.

Poslovodstvo Zastave Inpro obratilo se za pomoć lokalnoj samoupravi, Ministarstvu ekonomije i Agenciji za privatizaciju kako bi se obezbedila nova hala u kojoj će biti nastavljena proizvodnja. Odgovor još nije stigao, ali se u ovom preduzeću nadaju da će nadležni imati sluha za njihov problem.

“U najnepovoljnijem slučaju biće nam rečeno da moramo da izađemo iz pogona. U tom slučaju, ako ne budemo imali gde da se preselimo, mi ćemo morati da prekinemo proizviodnju. To podrazumeva gašenje preduzeća. Nadam se da do toga neche doći, a činjenica je da je to zadnja stvar. Jer ako nam se oduzme prostor, mi pod vedrim nebom ne možemo da radimo”, objašnjava direktor Zastave Inpro Branko Veljović.

Zastava Inpro bavi se radnim osposobljavanjem i zapošljavanjem invalida. Prošle godine na tržištu Francuske plasirano je oko 70 odsto proizvodnje vrednosti oko milion evra, dok je planom za narednu godinu predviđen izvoz od dva miliona.

Osim što uspešno posluje, ova zaštitna radionica zapošljava 90 osoba sa invaliditetom, a egzistencija njihovih porodica zavisi od opstanka preduzeća.

Ministarstvo: Nema razloga za strah

Zaposleni u Zastavi Inpro ne treba da strahuju da će ostati bez posla, saopštilo je Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj.

U tom ministarstvu kažu da zajedno sa Agencijom za privatizaciju, Ministarstvom za rad i socijalnu politiku rade na trajnom rešavanju statusa zaposlenih u Zastavi Inpro.

U Ministarstvu ekonomije održan je sastanak na kome su podeljeni zadaci kako bi se pronašlo adekvatno rešenje imajući na umu da je reč o zaposlenima koji su osobe sa invaliditetom.

Ono što je sigurno nikome nije dat nalog da treba da se iseli, niti će bilo ko iseljavati i ostaviti zaposlene ove firme bez posla, kažu u tom Ministarstvu.

Dodaje se da je cilj ministarstva da se u saradnji sa Ministarstvom za rad pronađe najbolje rešenje i da se na tome se radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: