Stari pasoši važe do kraja godine

Beograd -- U Skupštini Srbije još nije izglasana izmena Zakona o putnim ispravama, što za sada znači da će stari pasoši važiti samo da kraja godine.

Izvor: B92
Podeli

Stari pasoši se ne izdaju od subote, tako da se na šalterima policije u velikim redovima čekaju nove putne isprave. U najvećoj opštini u Srbiji, Novom Beogradu, gužve se ne smanjuju. Građani koje je ekipa B92 zatekla u prostorijama Policijske uprave, nezadovoljni su procedurom i velikim gužvama, ali i zbunjeni, jer ne znaju do kada važe stari, plavi pasoši:

Iako se po Zakonu o putnim ispravama na izdavanje biometrijskog pasoša čeka do mesec dana, u Policijskoj upravi Novi Beograd kažu da procedura traje najviše pet.

U hitnim slučajevima, kao što su bolest ili smrt, pasoš može biti izdat za 48 sati.

U toj upravi dnevno se izda oko 100 novih pasoša, a prema rečima šefice Odseka za upravne poslove, zbog kapaciteta službe taj broj ne može biti veći.

"S obzirom na veličinu opštine i broj stanovnika, uveli smo opciju dnevnog zakazivanja, ne smemo prolongirati za duži period. Ujutru oko 8 podelimo od 80 do 100 brojeva. Ko preuzme broj, u toku dana može podneti zahtev", objašnjava Ljudmila Ostojić, iz Policijske uprave Novi Beograd.

Iako je predlog o izmenama Zakona o putnim ispravama u Skupštini još od jula, neizvesno je kada će biti izglasan.

Ukoliko Skupština usvoji izmene tog zakona, stari pasoši će, umesto do kraja ove, važiti do kraja 2009. godine.

Prati B92 na Viberu

Info

Na današnji dan, 19. oktobar

1745 - Umro je engleski pisac irskog porekla Džonatan Svift (Jonathan Swift), jedan od najoštrijih satiričara u evropskoj literaturi i značajna ličnost u političkom i

Razno četvrtak 19.10. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 45851 idi na stranu