Stari pasoši važe do kraja godine

U Skupštini Srbije još nije izglasana izmena Zakona o putnim ispravama, što za sada znači da će stari pasoši važiti samo da kraja godine.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

18:44

Default images

Stari pasoši se ne izdaju od subote, tako da se na šalterima policije u velikim redovima čekaju nove putne isprave. U najvećoj opštini u Srbiji, Novom Beogradu, gužve se ne smanjuju. Građani koje je ekipa B92 zatekla u prostorijama Policijske uprave, nezadovoljni su procedurom i velikim gužvama, ali i zbunjeni, jer ne znaju do kada važe stari, plavi pasoši:

Iako se po Zakonu o putnim ispravama na izdavanje biometrijskog pasoša čeka do mesec dana, u Policijskoj upravi Novi Beograd kažu da procedura traje najviše pet.

U hitnim slučajevima, kao što su bolest ili smrt, pasoš može biti izdat za 48 sati.

U toj upravi dnevno se izda oko 100 novih pasoša, a prema rečima šefice Odseka za upravne poslove, zbog kapaciteta službe taj broj ne može biti veći.

"S obzirom na veličinu opštine i broj stanovnika, uveli smo opciju dnevnog zakazivanja, ne smemo prolongirati za duži period. Ujutru oko 8 podelimo od 80 do 100 brojeva. Ko preuzme broj, u toku dana može podneti zahtev", objašnjava Ljudmila Ostojić, iz Policijske uprave Novi Beograd.

Iako je predlog o izmenama Zakona o putnim ispravama u Skupštini još od jula, neizvesno je kada će biti izglasan.

Ukoliko Skupština usvoji izmene tog zakona, stari pasoši će, umesto do kraja ove, važiti do kraja 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: