Otpuštanja u Kikindi i Somboru

Fabrika automobilskih odlivaka Le Belier u Kikindi otpustila je oko 150 radnika zbog svetske finansijske krize. Somborska uljara Sunce otpustila je 107 radnika.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.11.2008.

11:11

Default images

Predstavnica te fabrike Jelena Radosavljević rekla je agenciji Beta da je kompanija bila prinuđena da smanji broj radnika, jer je u svetu opala potražnja za kupovinom automobila, pa su samim tim i veliki kontruktori, proizvođači automobila za koje radi "Le Belier", smanjili i narudžbine.

"Nažalost, mislim da smo mi jedna od prvih kompanija koja je na svojoj koži osetila posledice globalne ekonomske krize", dodala je Radosavljevićeva.

Ona je naglasila da je u fabrici trenutno skoro 500 zaposlenih i da ne očekuje da će biti novih otpuštanja.

Prema rečima Radosavljevićeve, od 150 otpuštenih radnika, njih oko 50 je imalo ugovor na neodređeno vreme, a od preostalih većina je imala ugovor na određeno vreme koji nije produžen, jer je prestala potreba za njima. Mali broj radnika odlučio je da fabriku napusti sporazumno.

Radosavljevićeva je naglasila da - iako je smanjena proizvodnja - menadžment nije odustao od planiranih investicija za ovu godinu, koje podrazumevaju automatizaciju pojedinih proizvodnih linija.

S druge strane, predsednik Veća samostalnog sindikata u "Le Belieru", Vladimir Kubet, kazao je agenciji Beta da su radnici u strahu od otkaza i da je atmosfera u proizvodnim pogonima katastrofalna.

Prema njegovom proračunu, u poslednjih mesec dana fabriku je napustilo oko 200 radnika, a do razlike u broju došlo je zato što menadžment "verovatno otkaze računa od nekog drugog datuma".

"Od oko 200 radnika koji su napustili fabriku, njih 90 odsto je imalo ugovor na određeno vreme, a samo njih 20 (10 odsto) je bilo stalno zaposleno i, od tog broja polovina je dobila otpremnine", rekao je Kubet.

On je dodao da ima i onih koji su bez posla ostali jer nisu ispunili normu.

Kubet je naglasio da sindikat razume da menadžment mora da smanji broj radnih mesta kada se smanjuje proizvodnja, ali da zamera što ni posle pet godina radnici nemaju beneficiran radni staž, iako je posao jako naporan, niti imaju kolektivni ugovor.

U fabrici ulja "Sunce" višak 107 radnika

U fabrici ulja "Sunce" u Somboru 107 radnika biće proglašeno tehnološkim viškom, rečeno je agenciji Beta u fabričkom sindikatu "Nezavisnost".

Dobrovoljaca za odlazak uz otpremninu od 160 evra po godini staža, što je garantovano kolektivnim ugovorom, nema. Danas je rukovodstvo istaklo spisak od 92 radnika koji su proglašeni za tehnološki višak.

"Ne sporimo pravo poslodavca da proglašava tehnološke viškove radnika, ali pitamo kako će fabrika funkcionisati bez tih radnika. Sadašnji broj od 377 zaposlenih, uz godišnje (odmore) i bolovanja, optimalan je broj radnika za nesmetano funkcionisanje fabrike", kazao je vršilac dužnosti predsednika Sindikata "Nezavisnost" Zoran Grbić.

Vlasnik Fabrike ulja "Sunce" jeste kompanija "Invej". Od jula prošle godine, kada je "Invej" postao vlasnik "Sunca", sa otpremninama je dobrovoljno otišlo pedesetak radnika.

Iz "Inveja" je juče saopšteno da je taj holding počeo reorganizaciju poslovanja, u okviru koje će smanjiti broj radnika u svim svojim preduzećima.

U "Inveju" su naveli da će smanjenje broja zaposlenih, kojih ima ukupno oko 4.000, biti obavljeno u skladu sa zakonom i uz isplatu otpremnina, kao i da su od otpuštanja pošteđene trudnice.

Tačan broj radnika koji su tehnološki višak još nije poznat, rečeno je agenciji Beta.

Među preduzećima koja posluju u sistemu "Invej" nalaze se: kruševački "Rubin", ugostiteljsko preduzeće "Stari grad" iz Beograda, uljare "Sunce" i "Vital", smederevski proizvođač šporeta "Milan Blagojević", fabrika deterdženata "Albus", konditorska kompanija "Medela", fabrika duvana "Monus".

Protest zbog otkaza radnicima Vitala

Pored uljare Sunce, do uručivanja otkaza došlo je i u fabrici ulja Vital iz Vrbasa, gde su otpuštena 204 radnika. Opštinsko veće Samostalnog sindikata u Vrbasu povodom toga je uputilo protestna pisma premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru rada Rasimu Ljajiću.

Predsednik organizacije Samostalnog sindikata u Vitalu Dragan Baletić rekao je na konferenciji za novinare da sindikt nastoji da se smanji broj otkaza ili da se odluka većinskog vlasnika, kompanije Ivej, o otkazima u Vitalu suspenduje.

"Mi smo protiv otpuštanja radnika iako smo svesni činjenice i nemamo razloga da ne verujemo poslovodstvu da do racionalizacije zaposlenih mora doći", rekao je Baletić.

Predsednica Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata poljoprivrede Jelena Češljević rekla je da su otkazi u Vitalu problem ne samo zaposlenih i sindikata nego i države i lokalne samouprave.

"Lokalna samouprava treba da razgovara s poslovodstvom Vitala i da razmišlja šta će sutra s tim ljudima i da li ima mogućnosti da otvori nova radna mesta. Ovako, ja mogu da mislim da se ova uljara sprema za prodaju ili da će preduzeće da se ugasi", rekla je Češljević.

Odbor za praćenje krize

Na sastanku poslodavaca, sindikata i predstavnika Vlade, formiran je koordinacioni odbor poslodavaca i sindikata za praćenje primene Opšteg kolektivnog ugovora, sa zadatkom da jednom mesečno analizira aktuelnu finansijsku situaciju u zemlji i okruženju i Socijalno-ekonomskom savetu predlaže neophodne promene.

Direktorka za pravne poslove i socijalni dijalog Unije poslodavaca Nataša Zavođa objasnila je da je to nužno, budući da "očekujemo da se uticaj ekonomske krize, koja trese Evropu i svet, uskoro prenese u Srbiju".

"Mnoga domaća preduzeća naći će se na udaru, i ne samo da neće moći da ispoštuju odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, nego postoji opasnost da pribegnu zatvaranju dela svojih pogona i otpuštanju radnika", istakla je ona.

U tim uslovima, kako je kazala, koordinacioni odbor pokušaće da predloži donošenje hitnih mera kojima bi pojedina preduzeća ili cele privredne grane bile oslobođene nekih ili svih obaveza iz Opšteg kolektivnog ugovora na određeno vreme, dok traje finansijska kriza.

Radnici traže intervenciju ministra odbrane

Otpušteni radnici Tehničko-remontnog zavoda u Čačku zatažili su od ministra odbrane Srbije da preispita način na koji su otpušteni, a direktor tog zavoda kazao je da je otpuštanje bilo u skladu sa zakonom u okviru reforme.

Članovi Incijativnog odbora optuštenih radnika Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) zatražili su danas prijem kod ministra Dragana Šutanovca, od koga traže da preispita poslovanje te ustanove i način na koji je 361 radnik otpušten kao višak.

Oni su na konferenciji za novinare saopštili da više neće održavati proteste, ali da će obaveštavati javnost o daljim postupcima.

Član Inicijativnog odbora Dragutin Đurović rekao je da su radnici nezadovoljni zbog kriterijuma po kojima su proglašeni za višak i načina na koji su dobili otkaz.

On je rekao da socijalna karta nije uzimana u obzir i istakao da su među otpuštenim radnicima bračni parovi, samohrane majke i 45 invalida rada.

Miroslav Lučić je ocenio je da su otkaz dobili zaposleni koji su po oceni rukovodstva bili "nepodobni".

Direktor TRZ-a Vojislav Milinković odbacio je optužbe radnika i kazao da je 361 radnik otpušten kao tehnološki višak u sklopu transformacije tog zavoda u vojnu ustanovu.

Milinković je rekao agenciji Beta da je sve rađeno po instrukcijama Ministarstva odbrane, da je bilo "transparentno i postupno" i da su radnici godinu dana ranije znali da će određen broj biti proglašen za tehnološki višak.

On je kazao da je ustanovljeno 12 kriterijuma po kojima su birani radnici koji će biti otupšteni.

Milinković je istakao da je osnovni kriterijum za odluku o otpuštanju bila stručnost i sposobnost za prihvatanjae novih tehnologija, kao i da su uzeti u obzir i rezultati rada, socijalna karta, sticanje uslova za starosnu penziju i drugi.

On je demantovao da su otpuštene samohrane majke i potvrdio da je oko 45 invalida proglašeno za višak, ali je naveo da će oni dobijati novčanu naknadu sa biroa u naredne dve do tri godine, nakon čega će dobiti invalidsku penziju.

Radnici su u petak dobili otkaz i receno im je da će dobiti otpremninu u visini 12 septembarskih plata, nakon čega je deo njih dva dana protestovao ispred Zavoda.

Prema navodima Milinkovića, u TRZ-u su ostala 452 radnika.

TRZ je vojna ustanova za tehničko održavanje i generalni remont sredstava borbene tehnike, osnovana pre 83 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: