Medvedev se obratio naciji

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev kritikovao je danas SAD, u svom prvom obraćanju naciji otkako je u maju preuzeo dužnost.

Izvor: Beta

Sreda, 05.11.2008.

13:57

Default images

On je optužio sebičnu američku spoljnu politiku koja je dovela do nedavnog rata u Gruziji i do finansijske krize u svetu. Medvedev je takođe predložio produženje predsedničkog mandata sa sadašnjih četiri na šest godina, kao i mandata donjeg doma ruskog parlamenta sa četiri na pet godina, javlja Rojters.

Rat sa Gruzijom u avgustu oko Južne Osetije je "bio, između ostalog, rezultat arogantnog kursa američke administracije koja mrzi kritiku i više voli jednostrane odluke", rekao je Medvedev u govoru koji su uživo prenosile ruske televizijske i radio stanice. "Sukob na Kavkazu upotrebljen je kao izgovor za slanje ratnih brodova NATO-a u Crno more i zatim za snažno nametanje Evropi američkog protivraketnog sistema, što će povući recipročne ruske mere", rekao je Medvedev, prenele su agencije.

On je najavio da će Rusija rasporediti rakete "iskander" u oblasti Kalinjingrada, ruske enklave okružene zemljama Evropske unije, da bi neutralisala elemente američkog protivraketnog štita koji će biti postavljeni u Evropi, odnosno u Češkoj i Poljskoj.

"Da bismo neutralizovali, ako bude potrebno, protivraketni sistem, rasporedićemo u regionu Kalinjingrada kompleks raketa 'iskander'", precizirao je Medvedev.

Govoreći u Kremlju pred oko 1.000 poslanika, najviših predstavnika Vlade, verskih dostojanstvenika i novinara, Medvedev je doveo u vezu rat u Gruziji sa globalnom finansijskom krizom. Prema njegovim rečima, finansijska kriza u svetu i kriza na Kavkazu takođe su pokazale potrebu za fundamentalnom reformom globalnih institucija.

"Pouke iz grešaka i kriza 2008. godine dokazale su svim odgovornim zemljama da je došlo vreme da se deluje i da je neophodno radikalno reformisati (međunarodni) politički i ekonomski sistem", naglasio je Medvedev.

"Prevazići ćemo posledice svetske ekonomske krize i čak izaći iz nje jači nego što smo bili", dodao je Medvedev.

"Naš narod je duhovno i moralno bogat, imamo stvari na koje možemo biti ponosni, imamo stvari koje se vole i štite i imamo stvari kojima težimo. Zbog toga nećemo odstupiti na Kavkazu", rekao je Medvedev pozdravljen aplauzima.

Medvedev je kao ključne vrednosti Rusije naveo - slobodu, demokratiju, pravičnost i vladavinu prava.

Ruski predsednik je izrazio nadu da će se nova američka administracija odlučiti za dobre odnose sa Rusijom.

“Izvoz sirovina obračunavati u rubljama“

Medvedev je zatražio da izvoz nafte i prirodnog gasa iz Rusije što pre počne da se obračunava u domaćoj valuti, rublji.

Rusija je do sada izvezenu naftu i gas naplaćivala u dolarima, a Medvedev je, u godišnjoj poruci naciji, objasnio da prelazak na rublju treba znatno da ojača međunarodni položaj ruske novčane jednice.

Medvedev je precizirao da će se odluka o ubrzanoj primeni rublje kao obračunske valute prilikom izvoza svih vitalnih sirovina, prvo primenjivati na eksportne transakcije sa naftom i gasom.

"Potrebno je stimulisati i plasman novoemitovanih vrednosnih hartija, čija je vrednost iskazana u rubljama, na domaćem tržištu", rekao je Medvedev, uz opasku da je krajnji cilj takve operacije da rublja postane jedna od regionalnih novčanih jednica.

Slične korake mogu, prema mišljenju Medvedeva, preduzeti i druge zemlje sa ekonomijama u naglom rastu.

"Što više u svetu bude jakih finansijskih centara, uz istovremeno povećanje međusobne zavisnosti, to će situacija na globalnom tržistu biti stabilnija", ocenio je Medvedev.

Ruski premijer Vladimir Putin je, krajem prošle nedelje, predložio svom kineskom kolegi Venu Điabaou da dve zemlje ubuduće trgovinu naftom i drugim vitalnim prizvodima obračunavaju u vlastitim valutama.

Zahtev da Rusija prodaje naftu i gas za rublje prvi je javno saopštio poznati ekonomista Sergej Glazjev. On je rekao da će takvim pristupom rublja brzo dobiti regionalni značaj, a da će se u isto vreme mnoge domaće firme osloboditi sve težeg bremena ogromnih dolarskih dugova.

Reakcije iz Varšave i Praga

Poljski premijer Donald Tusk nije pridao veći značaj najnovijima pretnjama predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva da će kao odgovor na američki antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj Moskva razmestiti svoje rakete na granicu s Poljskom.

Tusk je rekao da "ne bi pridavao veću težinu izjavama takvog tipa", kao i da, "s vremena na vreme, od ruskog suseda stižu najave da će razmestiti rakete na raznim mestima".

"Bezbednost Poljske, EU i NATO-a relativno malo zavisi od izjava takvog tipa", rekao je Tusk novinarima u Varšavi.

On se nada da će budući američki predsednik Barak Obama poštovati dogovor prethodne administracije sa Varšavom da u Poljskoj bude izgrađena američka baza štita.

Iz Češke, u kojoj je planirana radarska baza američkog antiraketnog štita, stigao je odgovor ministra spoljnih poslova Karela Švarcenberga da su izjave ruskog predsednika "nesrećne".

On je pozvao Medvedeva na dijalog u kojem bi, kako je naveo, Moskva trebalo da koristi argumente, a ne pretnje.

Češki premijer je ocenio da je u slučaju da stvari u odnosima sa Rusijom krenu loše, jasno kakvi su odnosi snaga, bez obzira na to gde bi bile razmeštene ruske rakete.

Izjavu Medvedeva da će Rusija kao odgovor na američki antiraketni štit instalirati rakete u Kalinjingradskoj oblasti, šef češke diplomatije označio je kao "medveđu uslugu Rusiji".

"Takvih izjava je u poslednje vreme bilo nekoliko. Ne smatram da je to adekvatan ton. Slične izjave samo potvrđuju predrasude koje postoje u Evropi prema Ruskoj Federaciji", rekao je Švarcenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: