EK nezadovoljna Makedonijom

Makedonija ne ispunjava političke kriterijume i nema preporuku o početku pregovora o članstvu u EU, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.11.2008.

11:40

Default images

Kritike koje je Evropska unija iznela u svom izveštaju o napretku Makedonije u procesu evrointegracija u 2008, a koji će danas biti predstavljen u Briselu i Skoplju, usmerene su na incidente tokom prevremenih parlamentarnih izbora, nedostatak kontruktivnog političkog dijaloga između glavnih političkih partija kao i na bojkot Sobranja od strane opozicije.

U izveštaju, u koji je agencija Beta imala uvid, navodi se da je u Makedoniji potreban bolji politički dijalog.

Takođe se ukazuje na visoku nezaposlenost, kao i na debalans između uvoza i izvoza.

Evropska komisija je konstatovala i izvestan progres Makedonije na ekonomskom planu i borbi protiv korupcije, ali je navedeno da je korupcija i dalje problem, pa se preporučije koordinacija tužilastva, MUP-a i drugih organa.

Notiran je i napredak i u liberalizaciji sudskih i policijskih reformi, kao i implementaciji Ohridskog sporazuma.

Makedonija: Izveštaj je realan

Makedonsko rukovodstvo smatra da izveštaj Evropske komisije o napretku zemlje prema EU u protekloj godini je realni odraz dešavanja u zemlji.

Predsednik države Branko Crvenkovski je nakon susreta sa ambasadorom EU u Skopju Ervanom Fuereom, ocenio da Makedonija treba svoje buduće aktivnosti da koordinira sa onim što je sadržano u izveštaju, jer on predstavlja objektivnu ocenu situacije u zemlji.

Premijer Nikola Gruevski istakao je da je Makedonija dobila pozitivne ocene u delu ekonomije, borbe protiv korupcije i kriminala, sudstvu, reformi policije i liberalizaciji viznog režima, dok su negativne ocene uglavnom u delu političkih kriterija, posebno poslednjih parlamentarnih izbora, političkog dijaloga i delimično u delu administracije.

Gruevski je saopštio da će Vlada nakon analize izveštaja EK utvrditi strategiju za prevazilaženje slabosti koje su navedene u njemu.

"Vreme je u Makedoniji da zaboravimo na pohvale i reklame i da počnemo da radimo onako kako treba", izjavila je bivša predsednica najveće opozicione stranke SDSM, Radmila Šekrinska. Ona je bivša vicepremijerka za evrointegracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: