Bezbednost u saobraćaju na čekanju

Još nije utvrđena konačna verzija Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali se ministar Ivica Dačić nada njegovom usvajanju do kraja godine.

Izvor: B92

Nedelja, 02.11.2008.

15:57

Default images

Punih šest godina u Srbiji se priprema novi zakon o bezbednosti saobraćaja. Poslednjoj verziji koja je stigla iz MUP-a, saobraćajni stručnjaci pronašli su mnogo zamerki, a zakon koji je još uvek na snazi star je čak 23 godine.

Dok se čeka na novi zakon o bezbednosti saobraćaja broj nastaradalih u saobraćajnim nesrećama na putevima Srbije svakodnevno se uvećeva.

Novi zakon crnu statistiku trebalo bi da promeni. Ipak zakona još nema u Skupštini jer učesnici u izradi zakona nikako da se dogovore koja je verzija najbolja.

“Mi se nadamo da će verzija zakona koja je izrađena 2005. godine i koju je izradila struka, a ne nekakve verzije koje su pod ranim pritiscima menjane, biti usvojen. Ukoliko to ne bude tako mi ćemo ući u Skupštinu i uručiti svim poslanicima verziju našeg zakona koju su radili najbolji saobraćajni stručnjaci i koja je dobila najbolju ocenu od Evrope”, kaže predsednik Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović.

I državni sekretar ministarstva za infrastrukturu, koje treba da bude predlagač zakona u Skupštini, Saša Vukićević, kaže da se sa usvajnjem zakona kasni zbog loše komunikacije svih koji u njegovom donošenju učestvuju.

“Godinu dana mi smo izgubili na toj, da tako kažem, nekoj slaboj koordinaciji i mi danas imamo jednu promenjenu situaciju da upravo MUP insistira na ubrzanoj aktovnosti na donošenju ovoga zakona”, kaže Vukićević.

Dok se predlagači zalažu da njihova verzija zakona bude usvojena, statistika sa puteva u Srbiji je zastrašujuća.

Prosečno, svake godine pogine 1.000 ljudi, od kojih oko 50 dece. Najviše nastradalih je starosti između 19 i 25 godina.

Od 1980. godine do danas poginulo je više od 38.000 ljudi, a više od pola milliona je povređeno. Ministar policije Ivica Dačić kaže da MUP nije pravio velike korekcije na Predlogu zakona.

“Mislim da oko ovoga postoji barem deklarativna saglasnost političkih stranaka pošto ovo nije zakon koji se tiče nekih političkih stvari, ovo je jedan sistemski zakon i njemu se mora prići veoma ozbiljno. To naravno znači da se on ne može usvojiti navrat na nos, ali cilj nam je da se on usvoji do kraja godine”, ističe Dačić.

Među najvećim promenama koje uvodi novi zakon, nalaze se kazneni poeni. Nakon skupljenih 18 poena, vozač će morati ponovo da polaže vozački ispit.

Predviđene su i kazne za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, kao i za vožnju dece na prednjem sedištu.

Za vozače koji sakupe visok broj poena biće obavezno da se podvrgnu tzv “idioten testu”, gde će ga kontrolisati psihijatri i psiholozi.

Novi vozači će za prve dve godine dobijati probnu dozvolu i moći će da voze samo u prisustvu starijeg vozača. Oni takođe neće smeti da voze između 23 sata i pet časova ujutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: