Politika: Gasprom bi da zaduži NIS

Kupoprodajni ugovor Naftne industrije Srbije i ruskog Gasproma najverovatnije neće biti potpisan do 22. novembra, kako je bilo najavljeno, piše Politika.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2008.

01:35

Default images

List se poziva na izvore bliske pregovaračkoj grupi. Srpski pregovarači su, kako je navela Politika, već uputili dopis ruskom partneru zahtevajući da se rok za potpisivanje ugovora pomeri do kraja godine, kako je i predviđeno Protokolom o NIS u, da bi se do tada "ispeglali svi detalji oko preuzimanja 51 odsto akcija srpske naftne kompanije".

Prema saznanjima Politike, jedan od glavnih razloga za odlaganje potpisivanja je to što se u "finišu pregovora ne zna kako će ruski Gasprom obezbediti 500 miliona evra za modernizaciju NIS-a.

Iako su, prema tom izvoru Politike, srpski pregovarači očekivali da će i tih 500 miliona evra biti u gotovini i da će se odmah početi sa modernizacijom, "s druge strane stižu drugačije najave".

"Gaspromnjeftu naime više odgovara da NIS uzme kredit od 500 miliona evra a da Rusi budu garant da će taj novac biti vraćen", piše Politika uz napomenu da ruska strana tako koristi sve nedorečenosti Protokola o NIS-u koji je potpisan u Moskvi i u kojem se Rusi "ne obavezuju da iskeširaju taj deo para".

Politika piše i da će "srpska strana naredne pregovore iskoristiti da obaveže Gaspromnjeft da u paketu sa NIS-om preuzme i Petrohemiju i da za to plati između 100 i 200 miliona evra".

Ukoliko bi Petrohemija ostala tehnološki izdvojena iz NIS-a, onda bi, kako navodi Politika, njena i sudbina zaposlenih bila dovedena u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: