Alternativne kazne za osuđenike

Od 4. novembra, počinioci lakših krivičnih i prekršajnih dela svoje kazne, umesto u zatvoru, odsluživaće kroz društveno koristan rad u državnim ustanovama.

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2008.

00:40

Default images

Na taj način biće manje osuđenika u prepunim zatvorima, a država neće plaćati troškove njihovog boravka iza rešetaka. U Srbiji su do sada izrečene 34 pravosnažne presude kojima su okrivljeni osuđeni na društveno koristan rad, ali one do sada nisu mogle da se izvrše.

Prema rečima poverenice za izvršenje sankcija Olge Jovanović, osuđeni će po prvi put, moći će da kaznu služe radeći za Crveni krst, bolnice, staračke domove, zavode za gradsku čistoću i ostala preduzeća u javnom interesu.

“Boravak u zatvoru zna se da ima svoje velike posledice. Znači od uticaja tog neformalnog osuđeničkog sistema na svakog pojedinca i korist alternativnih sankcija je višestruka, i za pojedinca, i za porodicu, i za društvenu zajednicu i za žrtve jer se stvaraju neki uslovi za pomirenje, za nadoknadu štete”, objašnjava Jovanovićeva.

Osuđenik pod nadimkom Brka osuđen je na tri meseca zbog saobraćajne nesreće 2006. Tek pre mesec i po dana stigao je na red za izdržavanje kazne u Padinskoj Skeli.

Brka kaže da bi mu najbolje bilo da je kaznu mogao da odsluži radeći posle svog posla.

Ovako, zbog činjenica da je u zatvoru, ima problema na radnom mestu, a njegova porodica je ostala bez prihoda.

“Nijedan detalj ne bih izdvojio kao približno težak kao oni drugi u privatnom životu što predstavljaju problem. Najveći i jedini problem za mene je izostanak sa posla , kontinuitet radnog mesta, odnosno izostanak ličnog dohotka”, kaže on.

Jedan zatvorenik državu i poreske obveznike dnevno košta minimum 1.000 dinara. Trenutno ima 9.500 hiljada osuđenika od kojih bi bar 500 moglo da služi kaznu radeći.

Načelnik uprave za izvršenje alternativnih sankcija Damir Joka smatra da će novim sistemom dosta novca biti ušteđeno.

“Svako lice koje ne bude u zatvoru, koje bude na izvršenju alternativnih sankcija biće plus, odnosno biće dobrobit za zajednicu”, kaže Joka.

Na kaznu društveno korisnog rada između ostalih osuđivani su fudbaler partizana Đorđe Panić zbog incidenta na fudbalskoj utakmici, i sudija Vuk Tufegdžić zbog suprotstavljanja patroli saobraćajne policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: