RTS tuži Leskovčane zbog pretplate

Radio-televizija Srbije tužila je 417 stanovnika Leskovca zbog neplaćanja televizijske pretplate. Svako od njih duguje između 10.000 i 11.000 dinara.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2008.

16:32

Default images

Prema podacima opštinskog suda u Leskovcu, ove godine čak 91 odsto građana Leskovca ne plaća pretplatu RTS-u. Nacionalna televizija poslala je opštinskom sudu 417 predloga za izvršenje, a tuženi su oni građani koji su prethodno dobili opomene ili uopšte do sada nisu plaćali pretplatu. Oni se žale na niska primanja, loš program RTS-a, ali i loš prijem.

"Jasno je da se ovde radi o par procenata tužbi, znači da više od 95 odsto dužnika nije obuhvaćen ovom prvom grupom", kazao je predsednik Opštinskog suda u Leskovcu Nebojša Stojičić.

"Na moju molbu, RTS je prihvatio da se ove tužbe ne zavedu do 5. novembra, a nakon tog datuma sve ove tužbe biće sudski procesuirane i krenuće se u prinudnu naplatu dugova", kaže on.

Ukoliko dospeju na sud, pretplatnici će morati da plate i sudske troškove. Stanovnici Leskovca koji ne plaćaju pretplatu kao razlog za to navode niska primanja, nezadovoljstvo programom nacionalne televizije, ali i lošim prijemom signala.

"Dug mi je oko 11.000, vidim da većina ne plaća, pa se i ja pridržavam toga. Neću platiti, ja najmanje gledam RTS".

"Prvih nekoliko meseci sam platila i posle više nisam, čujem da svi ne plaćaju, pa ni ja ne plaćam. Ako svi plate, i mi ćemo".

"Program RTS-a ne vredi ni dve pare, neka me tuže. RTS nikad ne gledam i ne zanima me. Neka tuže, dušu ne mogu da mi uzmu."

Zanimljivo je da je u Pirotu stotinak opomena zbog neplaćene pretplate stiglo samo na adrese funkcionera lokalne skupštine, odbornika i direktora javnih preduzeća i, kako saznaje B92 u skupštini opštine Pirot, na adrese ljudi koji se zovu i prezivaju kao oni.

Kako se saznaje, ko će biti tužen zbog neplaćanja pretplate bira se slučajnim uzorkom.

Tijanić traži pomoć države

U izjavi za B92, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić zatražio je pomoć države za nadoknadu gubitaka koje RTS ima zbog neplaćanja pretplate.

"Mislim da sve građane Srbije koji nisu u stanju da plaćaju pretplatu, za šta su obavezni po zakonu, treba osloboditi plaćanje pretplate, ali onda država mora da vrati javnim servisima ako želi da ima normalan medij", kaže Tijanić.

"Ako ne želi da ima normalan medij, neka ga prepusti Veranu Matiću i Željku Mitroviću", rekao je Tijanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: