Vanredne mere u Metals banci

Narodna banke Srbije uvela je prinudne mere u novosadsku Metals banku, potvrdio je guverner Radovan Jelašić, koji kaže da to neće ugroziti klijente banke.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2008.

13:50

Default images

Odlukom o uvođenju prinudne uprave suspendovani su dosadašnji organi uprave, a za prinudne upravnike imenovani Srđan Petrović i Đorđe Jevtić. Metals banka je, inače, bila na A listingu Beogradske berze, među najboljim i finansijski najtransparentnijim kompanijama koje imaju akcije na berzi.

Odluka je doneta juče, navodi se u saopštenju Metals banke, ali se ne preciziraju razlozi zbog kojih je centralna banka uvela prinudne mere.

Metals banka je, takođe, naglasila da je banka, zahvaljujući podršci pre svega najvećih deponenata i podršci NBS, uspela da prevaziđe privremene teškoće.

Ni guverner novinarima nije hteo da govori o razlozima za uvođenje prinudne uprave, navodeći da će Metals banka o tome obavestiti javnost. "Spremni smo da pomognemo bankama, ali to ima i svoju cenu. Postavlja se i novi menadžment Metals banke", kazao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, uvođenje prinudnih mera neće ugroziti klijente Metals banke. Narodna banka je u petak, 17. oktobra, saopštila da je utvrdila nepravilnosti u poslovanju Metals banke iz Novog Sada, zbog čega je došlo do usporavanja platnog prometa.

NBS je nakon toga preduzela "preventivne, korektivne aktivnosti radi otklanjanja nepravilnosti u poslovanju".

Akcije Metals banke se od 26. avgusta 2008. nalaze na A listi Beogradske berze. Tada je na primarno tržište uključeno ukupno 341.355 akcija Metals banke, čija je tržišna vrednost bila 10 milijardi dinara, odnosno oko 130 miliona evra.

Od prvog dana na A listi do danas vrednost jedne akcije Metals banke je sa 29.400 dinara pala na 9.184 dinara.

Metals banka je 1. oktobra 2008. na sajtu Beogradske berze objavila da planira dokapitalizaciju u vrednosti 1,04 milijarde dinara.

Skupština akcionara je, kako je navedeno, donela odluku o izdavanju javnom ponudom 81.000 običnih akcija pojedinačne nominalne vrednosti 12.850 dinara.

Sredstva prikupljena emisijom, prema toj odluci, trebalo bi da budu iskorišćena za povećanje osnovnog kapitala radi razvoja novih bankarskih proizvoda i usluga i obezbeđenja konkurentnosti.

Metals banka je osnovana 1990. godine, a trenutno klijente uslužuje kroz mrežu od 110 poslovnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: