Za 100 dana 1000 zaposlenih

U okviru Strategije smanjivanja nezaposlenosti, u prvih sto dana rada Ministarstvo zdravlja je obezbedilo posao za hiljadu zdravstvenih radnika.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2008.

13:41

Default images

Među njima je 200 doktora i 800 medicinskih sestara-tehničara, rekao je na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Ministarstvo zdravlja u prvih 100 dana rada pripremilo je dodatne mere za najugroženije građane Srbije, kaže ministar.

"Znamo sada da možemo da oslobodimo participacije, na primer, penzionere sa primanjima ispod nivoa prosečne penzije, a zatim moramo za 2009. godinu i dalje nastaviti sa programskim budžetiranjem", rekao je on.

"U fazi smo potpisivanja ugovora sa romskim medijatorima u domovima zdravlja i oni počinju da rade svoj posao", rekao je on.

On je dodao da je dodeljeno hiljadu povoljnih stambenih kredita za zaposlene u zdravstvu, kao i da su pušteni u rad novi linearni akcelerator za zračenje tumora i skener u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Počela je sa radom nova angio-sala i maping sistem u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", otvorena je nova kotlarnica na gas u Kliničkom centru Srbije, podsetio je ministar.

Prema Milosavljevićevim rečima, završena je prva faza rekonstrukcije bolnice u Zaječaru koja se odvijala u okviru projekta "Hitna rekonstrukcija 20 bolnica u Srbiji".

Takođe, potpisan je ugovor o izradi glavnog projekta bolnice i nadzoru nad izvođenjem radova za kliničke centre u Beogradu, Novom sadu, Nišu i Kragujevcu i usvojena je odluka o osnivanju Agencije za akreditacije zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ministar je podsetio da je u Beogradu održan značajan skup - druga regionalna konferencija posvećena budućnosti primarne zdravstvene zaštite na Balkanu.

Tokom 100 dana Vlade Srbije, Ministarstvo zdravlja je usvojilo 14 uredaba i pravilnika, donelo je odluke i uputstva među kojima su odluka o cenama lekova za humanu upotrebu, uputstvo o načinu vođenja evidencije o radu sanitarnog inspektora i stanju objekata nad kojima se vrši nadzor, o načinu podnošenja izveštaja o radu, urađena je radna verzija Strategije za palijativno zbrinjavanje...

Milosavljević je ponovo ukazao na prioritete Ministarstva zdravlja, a to su - pacijent u središtu pažnje, razvoj i planiranje zdravstvenog kadra, usvajanje nacionalnih programa za prevenciju i kontrolu masovnih nezaraznih bolesti i rano otkrivanje najčešćih malignih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: