Potpis za gas bez odobrenja

Direktor Srbijagasa Saša Ilić bez znanja Upravnog odbora u Moskvi je potpisao aneks ugovora o isporuci gasa. Policija prikuplja podatke, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.10.2008.

15:56

Default images

Prema novoj dopuni aneksa, koju je potpisao Ilić prošle nedelje, Jugorosgas će sledeće godine dobiti proviziju od 35 miliona evra za isporuku gasa vrednog 700 miliona. Time je, praktično, produžen posao sa Jugorosgasom, koji je kao posrednik trebalo da bude isključen iz posla kada Srbija primeni energetski sporazum sa Rusima.

Ilić kaže za B92 da se radi samo o pripremnom dokumentu.

Kako B92 saznaje, Ilić, koji je na funkciju direktora Srbijagasa postavljen kao član DSS-a, biće smenjen u četvrtak.

Upravni odbor Srbijagasa u petoj tački će raspravljati o aneksu na sednici koja je zakazana za sutra, ali samo za tu tačku materijal članovima još nije dostavljen. Odlukom da u ime Srbije stavi potpis na aneks u Moskvi, Saša Ilić je bez znanja UO produžio saradnju sa Jugorosgasom, posrednikom u isporuci gasa, u trenutku kada se očekuje primena energetskog sporazuma sa Rusima, prema kojem će se gas isporučivati direktno, bez plaćanja posredniku, tj. Jugorosgasu.

Jugorosgas će za 2009. dobiti proviziju od 35 miliona evra za posao vredan 700 miliona.

Naime, u dokumentu do kojeg je došao B92 piše da je aneks ugovora potpisan 14. oktobra ove godine između Vladimira K. Koldina, izvršnog direktora Jugorosgasa, i Saše Ilića, direktora Srbijagasa.

Aneksom se precizira da Srbija od Rusije za 2009. dobije dva miliona 390 kubnih metara gasa, a da će cena, kao i do sada, odrediti prema osnovnom ugovoru, koji je potpisan 2006. godine.

Ilić je to učinio bez znanja Upravnog odbora, iako je obavezan da ih obavesti o svim poslovima koji su vredni više od dva miliona dinara

Saša Ilić je prvi čovek Srbijagasa postao još u Koštuničinoj vladi, kao kadar DSS-a. Novoj vladi ostavku je ponudio još u junu, ali ona o tome do sada nije raspravljala.

Očekuje se da se to dogodi u četvrtak, a preduzeće Srbijagas trebalo bi da preuzme SPS.

Dačić: Policija prikuplja podatke

Saša Iliæ
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija u ponedeljak počela prikupljanje podataka o svim navodima koji su se mogli čuti u vezi sa cenom i snabdevanjem gasom.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da podatke prikupljaju Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Uprava kriminalističke policije.

Ministar je naveo da se policijske istrage ne vrše u nekom roku, "ni po narudžbini", i rekao da će javnost o istrazi biti obaveštena.

"Ukoliko bude elemenata krivičnog dela, MUP će preduzeti sve potrebne radnje i niko ko se nalazi ni na jednoj državnoj ili privrednoj funkciji nema pravo da radi na štetu ovog naroda i države", kazao je Dačić.

On je ponovio da aneks ugovora koji je potpisao vršilac dužnosti direktora Srbijagasa Saša Ilić sa Jugorosgasom neće stupiti na snagu bez odobrenja i saglasnosti Vlade Srbije.

Grubješićeva postavila pitanje

Taj aneks ugovora bio je tema i u Skupštini Srbije, jer je poslanica G17 plus Suzana Grubješić iznela iste podatke i postavila tim povodom poslaničko pitanje.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić zatražila je na početku današnjeg skupštinskog zasedanja da nadležni ministri ispitaju zašto je v.d. direktora Srbijagasa Saša Ilić bez znanja i saglasnosti Upravnog odbora potpisao u Moskvi aneks ugovora sa Jugorosgasom. Kako je ona ukazala, Ilić je, pored toga što je direktor Srbijagasa, istovremeno i potpredsednik Upravnog odbora Jugorosgasa.

"V.d. direktora Srbijagasa Saša Ilić je 14. oktobra bio u Moskvi i potpisao aneks ugovora vredan 700 miliona evra, za 2.300 miliona kubika, za šta je Jugorosgas uzeo proviziju od 35 miliona evra", rekla je Grubješićeva.

Ona je zatražila da to ispitaju ministri energetike i policije Petar Škundrić i Ivica Dačić.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je tokom zasedanja, povodom nastavka diskusije o poslovanju Srbijagasa, da je pismo Vladi sa pitanjima o potpisivanju aneksa ugovora sa Jugorosgasom već poslato i da odgovor očekuje tokom dana.

Ivan Andrić, poslanik LDP-a, stranke koja je pokrenula priču o malverzacijama u vezi sa gasom, zatražio je hitnu reakciju državnih institucija.

“Vlada i Skupština danas moraju doneti zaključke kojim onemogućavaju UO Srbijagasa da potpiše taj ugovor. Sve posle sutra više nije važno. Taj ugovor je potpisan i plaćaćemo i, ukoliko se ne dozovemo pameti i poništimo ga, plaćaćemo penale. Plaćaće Srbija, znači građani Srbije, u ime neodgovorne Vlade”, rekao je Andrić.

Demokratska stranka podržava zahtev G17 plus da se ispita potpisivanje aneksa ugovora između Srbijagasa i Jugorosgasa vredan 700 miiona evra, izjavila je poslanica DS-a Jelena Trivan.

Ona je novinarima u parlamentu kazala da je jedan od prioriteta Vlade borba protiv korupcije i dodala da je stav svih koalicionih partnera da se ispita sve što ukazuje na moguće zloupotrebe položaja ili potpisivanje štetnih ugovora.

“Nema nikakve sumnje da će Vlada preduzeti potrebne mere i da će pitanja koja se tiču poskupljenja gasa biti razrešena", rekla je Jelena Trivan.

Ona je rekla da je uverena i da će članovi Upravnog odbora Srbijagasa, "bez obzira kojoj stranci pripadaju", preispitati sve ugovore koji su potpisivani.

"Biće učinjeno sve da Vlada i skupštinska većina obezbede zakonito poslovanje u svim javnim preduzećima", obećala je ona i navela da očekuje da će parlament "vrlo brzo" dobiti odgovore.

Smena u četvrtak

Kako B92 saznaje, Saša Ilić, koji je letos već podneo ostavku, u četvrtak i zvanično treba da bude smenjen sa funkcije direktora Srbijagasa, a na njegovo mesto biće postavljen kadar SPS-a Dušan Bajatović.

Sašu Ilića na mesto direktora Srbijagasa postavila je Demokratska stranka Srbije. Podsetimo, prva vlada Vojislava Koštunice potpisala je 18. decembra 2006. ugovor o isporuci gasa sa ruskim Gaspromom.

U ime Srbije, taj dokument potpisao je Radomir Naumov, ministar energetike, iz DSS-a, i Miloš Milanković, tadašnji direktor Srbijagasa, iz redova G17 plus, a u ime Rusije Aleksandar Medvedev, tadašnji generalni direktor ruskog Gaspromeksporta.

Tada je dogovoreno i da posrednik u poslu bude Jugorosgas, u kojem 75 posto vlasništva imaju Rusi, a država samo 25 odsto.

Prethodno se država Srbija bez objašnjenja odrekla partnerskog odnosa u korist Rusije, tako da Srbija već godinama plaća posrednika nekoliko desetina miliona evra za posao koji država može da obavi direktno.

Ilić: Samo pripremni dokument

Direktor kompanije Srbijagas Saša Ilić kaže za B92 da je aneks ugovora koji je potpisan sa Gaspromeksportom samo pripremni dokument, koji je deo uobičajene procedure.

On je pravno ništav ukoliko ga Upravni odbor Srbijagasa, ali i Gaspromeksporta, ne prihvate i ne proizvodi nikakve posledice po Srbiju, kaže Saša Ilić. "Faktički, na sledećoj sednici Upravnog odbora će biti diskutovano o ovom dokumentu. Ukoliko se za njega pronađu neki elemetni koji ne odgovaraju za Srbijagas, Upravni odbor ga neće usvojiti, a naravno da su pre njega izvršene konsultacije", kaže Ilić za B92. S obzirom na to da ugovor predviđa produženje isporuka gasa do novembra i da će na jednoj od sledećih sednica Upravnog odbora Saša Ilić, na sopstveni zahtev, biti smenjen sa funkcije direktora, pitanje za njega bilo je zašto se požurilo sa potpisivanjem aneksa kada se u medijima otkriva očigledna štetnost posredovanja Jugorosgasa.

"Poređenjem formula po kojima je Srbijagas nekada kupovao gas od Gaspromeksporta i po kojima sada kupuje gas od Jugorosgasa, u njima nema nikakve razlike. Tako da ove priče o štetnosti u njima... Treba sa argumentima pričati", kaže on.

"A što se tiče potpisivanja, ovo je period godine kada se taj problem rešava. Znači, dolazak novog direktora i rešenje Upravnog odbora vezano za ovaj aneks ostavlja prostor da ovakav aneks ne bude potpisan", zaključuje Ilić.

Popović: Bili su informisani

Saša Iliæ (Glas javnosti)
Demokratska stranka Srbije, koja je Sašu Ilića postavila na mesto direktora Srbijagasa, podsetila je da je jedan od potpisnika ugovora o isporuci gasa sa Rusima tadašnji direktor Srbijagasa, iz G17 plus, Miloš Milanković. Nenad Popović, iz DSS-a, tvrdi da su o potpisivanju aneksa ugovora bili informisani i ministar za energetiku i predsednik Upravnog odbora Srbijagasa.

Popović tvrdi da je Saša Ilić, po odluci DSS-a, još u julu podneo ostavku. Aneks je potpisan u skladu sa ugovorom koji je potpisan ranije, kaže Popović.

"Ugovor je potpisao Miloš Milanković, iz G17 plus, i, da vas informišem, aneks je potpisan u oktobru jer tada sve evropske zemlje sa Rusijom potpisuju anekse. Neće nas Rusi da čekaju do novembra, kao ni Englesku ni Nemačku", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: