Čanak: Računi će ostati isti

Lider LSV-a Nenad Čanak kaže da mu je u Vladi obećano da će računi građana za gas, uprkos poskupljenju, ostati isti. Ministarstvo: Odluka nepromenjena.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.10.2008.

01:07

Default images

A premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao danas da će do kraja iduće nedelje biti precizirano na koji način će biti omogućeno odloženo plaćanje računa građanima koji se greju na gas. Premijer je naveo i da je vlada predložila da Telekom Srbije odloži najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto do kraja ove godine.

Predloženo je da se od sledeće godine, dodao je Cvetković, poskupljene telefonskih impulsa obavlja fazno kako bi se došlo do ekonomski opravdane cene. Prethodno je Čanak, na konferenciji za novinare u parlamentu, predočio da će računi za gas ostati isti smanjenjem distributerske marže, odnosno da će distributerima prirodnog gasa biti omogućena marža samo za iznos njihovih realnih troškova.

Pojedni distributeri naplaćuju i 40 odsto marže, navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. U Srbiji postoji 37 distributera gasom, od kojih osam uopšte nema licencu za rad, dodaje se.

Prema dokumentu koji su dobili od Agencije za eneregetiku, mnoga preduzeća uopšte nisu dostavila podatake o marži. Od onih koja su dostavila podatke, najveću maržu naplaćuje preduzeće "Čoka" i to oko 40 odsto.

"Prilikom minimalne potrošnje od dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Srbiji, distributeri na ime marža zarade 200 miliona evra. Toliki novac građani Srbije daju u džepove onih za koje ne znamo ko su, ko njima upravlja, ne znamo ko ih je birao i kako su uopšte došli u posed gasne infrastrukture", rekao je Čanak.

LSV zahteva do Vlade da pronađe načina da se uvede red među distributerima i smanje njihove marže.

"Dobio sam uveravanja u Vladi Srbije da će računi za gas za domaćinstva u ovom grejnoj sezoni biti na nivou prošlogodišnjih", kazao je Čanak.

Podaci o astronomskim maržama predati su MUP-u Srbije.

"Da li tu ima elementa krivičnog dela, to će utvrditi naši nadležni organi, organi u okviru policije. Mi smo spremni da sve te primedbe, pritužbe i predstavke ispitamo", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Ministar policije navodi da treba ispitati i kako je država ostala bez 25 odsto vlasništva u preduzeću "Jugoros gas". LDP navodi da je za to odgovorna Vlada Vojislava Koštnice.

"Tu mogućnost je dozvolio NIS, njih treba da pitate. Treba pitati direktora NIS-a i Srbijagasa, njihove Upravne odbore. Kako možete optuživati ministra za nešto što rade državne kompanije", rekao je Nenad Popović iz DSS-a.

"Itekako je odgovoran tadašnji premijer Vojislav Koštunica i potpredsednik Vlada Miroljub Labus i ministri Dinkić, Bubalo i Naumov, a naravno i NIS", kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Nenad Čanak je najavio da će uskratiti podršku Vladi ukoliko premijer ne ispuni obećanje. Čanak je rekao da je o ovome razgovarao sa predsednikom vlade Mirkom Cvetkovićem i ministrom policije Ivicom Dačićem, najavivši da će policija preduzeti mere i pokrenuti istragu kako bi se problem rešio.

Lideri Lige socijaldemokrata Vojovodine i Liberalno-demokratske partije, Nenad Čanak i Čedomir Jovanović tvrde da poseduju dokumentaciju koja dokazuje koji su to štetni potezi Vlade od 2004. direktno doveli do poskupljenja gasa od čak 60 odsto.

Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će u Skupštini Srbije obelodaniti dokaze o gasnoj mafiji do kojih su došli i koje je u petak Nenad Čanak predao UBPOK-u.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović prosledio sve materijale kojima raspolaže o promeni vlasništva u firmi "Jugoros gas".

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je od predsednice parlamenta zatraženo da te materijale prosledi predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, nadležnim ministrima, republičkom tužilaštvu i vladinom Savetu za borbu protiv korupcije.

LDP navodi da dokumenta do kojih su oni došli ukazuju da je Koštuničina vlada, početkom 2006, propustila priliku da otkupi 25 odsto od "Progresa" u “Jugoros gasu”, koje su kupile firme “Gasproma”.

Time je ruski partner uvećao udeo sa 50 odsto u toj kompaniji na 75 procenata. Zato je cena gasa, kako navode u LDP-u, u Srbiji sada viša nego u Bosni i Italiji.

Baraćeva: Javna preduzeća kao feudi

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da su do tog tela i ranije dolazile informacije u vezi sa cenom gasa.

Jedna od adresa na koju će stići dokumentacija jeste i Savet za borbu protiv korupcije, a predsednica Saveta Verica Barać kaže da su do njih i ranije dolazile informacije o gasu.
Verica Baraæ (FoNet, arhiva)
"Ono što su važne činjenice - to je da nema nikakve kontrole u radu javnih preduzeća, da njima gazduju političke stranke, da se to smatra njihovim feudom i da se to produžava, a da to očigledno povremeno ponešto od toga dolazi u javnost, kad dolazi do nekih sukoba unutar političkih stranaka ili prosto za neke političke poene", kaže Verica Barać.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će policija pregledati dokaze o gasu koje su prikupilli Liga socijaldemokrata Vojvodine i LDP i da će reagovati ako utvrdi da postoji krivično delo.

Gostujući u Utisku nedelje, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da je sadašnja cena gasa realna i da nije istina da je cena ovog energenta u Srbiji najveća u regionu.

"U Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji cena prirodnog gasa je nešto niža nego kod nas, pri čemu Hrvatska ima 60 posto sopstvenih izvora domaćeg prirodnog gasa koje oni upotrebljavaju", rekao je on.

"Bugari i Rumuni imaju neke druge pogodnosti zato što je daleko bliže, a skuplji od nas su Mađari, Česi, Slovaci, Slovenci, čak i Litvanija i Latvija. Znači, nije tačno da smo mi najskuplji", rekao je Ilić.

Potrošači traže subvencije

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine i Udruženje Prosperitet zatražili su danas od gradskih vlasti u Novom Sadu da obezbede subvencije i za 30.000 individualnih potrošača gasa u glavnom gradu Vojvodine.

Dva udruženja su u zajedničkom saopštenju za javnost ocenila da je Skupština grada odobravanjem 300 miliona dinara subvencije za Novosadsku toplanu "favorizovala i stavila u privilegovan položaj" korisnike sistema daljinskog grejanja.

Udruženja su apelovala na gradske vlasti da obezbede subvencije i individualnim potrošačima i zapretila protestima ispred Skupštine grada i Gradske kuće, ukoliko ta inicijativa ne bude usvojena.

SRS: Smanjiti cenu gasa

Srpska radikalna stranka zatražila je od Vlade Srbije da smanji cenu gasa i da ne krivi više Rusiju za poskupljenje tog energenta.

Ta partija je pozvala Vladu da objasni građanima zašto kroz račune za gas plaćaju i stari dug Srbije prema Rusiji i astronomske zarade zaposlenih u "Srbijagasu" i lokalnim distributerima gasa.

Dodaje se da su neistinite tvrdnje da je za "enormno povećanje gasa kriva Rusija", jer posle Belorusije Srbija dobija gas po najpovoljnijoj ceni.

"SRS takođe upozorava režim da prekine sa pretnjama i ucenama da će biti uvedene restrikcije električne energije ukoliko se građani zbog visoke cene gasa preorijentišu na taj energent", navedeno je u saopštenju SRS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: