Još jedna optužnica za "Ovčaru"

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Damira Sirete, zvanog „Sićo“ za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na farmi Ovčara

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.10.2008.

10:37

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine u saopštenju navodi da se Sireta, koji je poreklom iz Vukovara, tereti da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane Vukovara, koja bila u sastavu tadašnje JNA, bio u streljačkom vodu koji je izvršio egzekuciju 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na jami „Grabovo“, na Ovčari kod Vukovara.

U saopštenju se navodi da tužilac za ratne zločine predlaže da se prema optuženom Sireti produži pritvor.

Protiv Damira Sirete vodiće se razdvojen postupak u odnosu na postupak koji se vodi protiv 17 lica pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Sireta je lišen slobode decembra 2006. godine u Norveškoj, a 8. maja ove godine je izručen Srbiji. Rešenje o pritvoru, po rešenju istražnog sudije Veća za ratne zločine, doneto je 30. jula 2004, a pošto se Sireta tada nalazio u bekstvu, prema njemu je bila raspisana međunarodna poternica.

Norveške vlasti su pokrenule postupak preispitivanja izručenja Sirete Republici Hrvatskoj, jer je on tamo osuđen u odsustvu na 12 godina zatvora za ubistvo počinjeno 1991. u Vukovaru.

Odloženo suđenje

Ponovljeno suđenje optuženima za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, koje je trebalo da se nastavi danas, odloženo je za 17. novembar.

Suđenje koje je bilo planirano za celu nedelju odloženo je zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Predraga Dragovića koji je hospitalizovan

Ponovljeni postupak za zločin na Ovčari bliži se kraju i narednog meseca tužilac i odbrana mogli bi da počnu iznošenje završnih reči.

Suđenje za streljanje više od 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine počelo je u martu prošle godine nakon što je Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Za zločin na Ovčari optuženo je 17 teritorijallaca Vukovara.

Optuženi su nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica" Milan Lančužanin i teritorijalci Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Oni su za zločin na Ovčari prvostepeno osuđeni na po 20 godina zatvora.

Presudom, koju je decembra 2006. godine Vrhovni sud ukinuo, na po 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, Nada Kalaba, jedina žena među optuženima osuđena je na devet, a Goran Mugoša na pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: