Rok za Južni tok pomeren na 2015.

Rusija je puštanje u pogon gasovoda Južni tok, čiji deo treba da prođe kroz Srbiju, pomerila sa 2013. godine na 2015. godinu, piše danas moskovski Komersant.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2008.

11:24

Default images

Krajem prošle nedelje šef ruskog Gasproma Aleksej Miler je u Moskvi vodio pregovore sa rukovodstvom rumunskih kompanija Transgas i Romgas.

Izvori Komersanta tvrde da se razgovaralo o angažovanju Bukurešta u projektu Južni tok i o mogućnosti da Rumunija u tom projektu zameni Bugarsku.

Želja Gasproma da promeni maršrutu planiranog gasovoda svedoči da su na putu njegove realizacije nastali ozbiljni problemi.

Odmah nakon rata u Gruziji, Evropska unija je odlučila da uloži maksimalne napore u cilju realizacije projekta Nabuko. Prema tom projektu, energetski resursi iz Kaspijskog mora trebalo bi da se isporučuju Evropi mimo Rusije.

Miler je u petak sa rumunskim ambasadorom Konstantinom Grigiriuom i direktorima Transgasa i Romgasa Jonom Rusuom i Totom Franciskom razgovarao o isporuci gasa Rumuniji do 2030. godine.

Izvor Komersanta tvrdi da se pregovori mogu pretočiti u ozbiljniji projekat – preusmeravanje preko Rumunije gasovoda Južni tok.

U januaru je potpisan međuvladin sporazum o izgradnji na bugarskoj teritoriji Južnog toka.

Gasovod je trebalo da iz Rusije vodi u Bugarsku po dnu Crnog mora. Cena podvodnog dela premašuje 10 milijardi dolara.

Zatim je planirano da se maršruta cevi Južnog toka račva u dva kraka – preko Grčke po dnu Jadrana na jug Italije i preko Srbije i Mađarske u Austriju.

U Bugarskoj je ministar ekonomije i energetike Petar Dimitrov insistirao na pravu svojine bugarske strane na gasovod na teritoriji te države, na shemi tranzitnih tarifa i pravu na svojinu operatera projekta.

Izvor Komersanta tvrdi da vlasti Bugarske sada insistiraju na pripadnosti gasovoda državi, dok bi Gasprom hteo da ga oformi kao rusko vlasništvo.

Slične teškoće nastale su na relaciji Gasprom – Srbija i Mađarska, piše Komersant.

Osnovna prepreka na putu realizacije Južnog toka nipošto nije u odsustvu saradnje istočnoevropskih zemalja, već opšteg nepoverenje Evropske unije prema Rusiji i Gaspromu, piše Komersant.

Izvor u Ministarstvu za energetiku Rusije potvrdio je Komersantu da se razmatra mogućnost da u projektu Južni tok Rumunija zameni Bugarsku. Najpre je Rumunija razmatrana kao alternativa Srbiji. Međutim, u proteklih šest meseci su sve zakonodavne prepreke u odnosima između Srbije i Rusije u okvirima severnog dela Južnog toka otklonjene, piše Komersant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: