Preti energetska kriza?

Srbiji preti nestašica struje ako građanima bude preskupo grejanje na gas, upozoravaju pojedini eksperti za energetiku.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2008.

16:02

Default images

Dok Vlada Srbije ne razmotri predlog premijera Mirka Cvetkovića da se računi za gas plaćaju na rate, građani uveliko traže načine da im stanovi ove zime budu topli. Jedna od mogućnosti o kojoj građani razmišljaju je grejanje na struju koje, iako jeftinije, stvara preveliku potrošnju. Neki eksperti najavljuju da nas ove zime čeka energetska kriza koja može rezultirati čak i restrikcijama struje.

Ventili na radijatorima u kući četvoročlane porodice Rakita ove zime biće zatvoreni.

Zbog povećanja cene, njihov mesečni račun za grejanje polovine porodične kuće u novosadskom naselju Adica biće znatno veći od prošlogodišnje 22 hiljade dinara.

Sa ovim problemom suočiće se najviše Vojvođani s obzirom da je u Pokrajini najviše domaćinstava koji su direktno povezani na gasovod.

"Sa ovim poskupljenjem bi prešlo tridesetak hiljada... Odustajem ove godine definitivno od grejanja na gas. Dnevni boravak ćemo da grejemo samo na čvrsto gorivo, a spavaće sobe ćemo dogrevati na grejalicu i tako", kaže Jovo Rakita.

Grejanje na struju neće biti rešenje samo za porodicu Rakita. I ostali meštani naselja Adica u Novom Sadu ove zime više će koristiti električnu energiju, jer je celo naselje gasifikovano kada je država vodila kampanju da se sa grejanja na struju pređe na grejanje na gas.

"Valjda će doći to lepo vreme ponovo kao što je gas bio nekad 11 dinara, a to nije bilo tako daleko - to je bilo pre šest, sedam godina. Tad je gas bio toliko jeftin da su svi prešli na potrošnju gasa, tj. da se greju na gas", kaže Jovo Rakita.

Grejanje na struju otvoriće nove probleme. Ekspert za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović kaže da bi Srbiji ove zime mogla da preti nestašica struje.

"Da je sve bilo idealno, da je cena gasa ostala na istom nivou, mi bismo imali problem već zimus vezano za dovoljnu količinu električne energije ukoliko bi zima bila jaka", smatra Zorana Mihajlović-Milanović.

"Mi nemamo drugu varijantu osim da uvozimo električnu energiju, a samo ću vas podsetiti da ceo region ima problem sa deficitom električne energije i može nam se desiti da mi nemamo odakle da uvezemo dovoljne količine električne energije", dodaje ona.

Zorana Mihajlović-Milanović kaže da je problem u nedostatku energetske vizije u Srbiji, jer su ljudi godinama ubeđivani da se greju na gas, a sada je grejanje na struju, koje uvek nedostaje, jeftinije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: