Pomirenje demokrata i socijalista

Lideri DS-a i SPS-a, Boris Tadić i Ivica Dačić, potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju, ocenivši je kao istorijski dokument.

Izvor: B92

Subota, 18.10.2008.

01:52

Default images

U sedištu Demokratske stranke Tadić i Dačić su pozvali i ostale političke stranke u Srbiji kojima je stalo do napretka da se okupe oko nacionalne platforme. Prema njihovim rečima, deklaracija ima istorijski značaj jer, kako kažu, tim dokumentom žele da stave tačku na višedecenijsku politiku sukoba u Srbiji i da se ujedine oko ciljeva koji su važni za sve građane.

Lider DS i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da taj politički sporazum mogu da podrže sve stranke koje žele bolju budućnost za građane Srbije i istovremeni nastavak evropskih integracija i diplomatske borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

Potpisivanje ove deklaracije je, prema Tadićevim rečima, korak ka nacionalnom pomerenju, ali i poruka međunarodnoj zajednici da je Srbija za sobom ostavila vreme konflikata i konfrontacija, i ušla u novu političku eru.

"Deklaracija je posvećena i budućnosti i prošlosti jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju, i mi želimo da stavimo tačku na politiku stalnih konfrontacija i sukoba", rekao je Tadić.

"Nikada nisam govorio da ovaj potpis sam po sebi znači nacionalno pomirenje, naša pretenzija nije da preuzmemo odgovornost za čitavo društvo, ali pozivamo i sve ostale stranke da se objedine oko ovih zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

Potpisivanje deklaracije o pomirenju DS i SPS, međutim, prema Tadićevim rečima, ima istorijski značaj i daleko prevazilazi značaj jednog međupartijskog dogovora.

"Ovo je jedan svečan čin koji oblikuje vrednosti ideje i našu političku nameru u budućnosti. Mi ovim pokazujemo da želimo da otvorimo put za druge kako bi političko pomirenje obezbedilo i nacionalno pomirenje", kazao je Tadić. Predsednik SPS i zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da samo snažna Srbija, u kojoj je ostvarena politička stabilnost, može da sačuva nacionalne interese, pristupi EU i obezbedi ekonomski razvoj.

"Mire se narodi, države, ljudi, članovi porodica, ovo nije medijski i politički spektakl. Ako smo na zajedničkom poslu, ne treba više da gledamo samo u prošlost, već da iz nje izvlačimo najbolje kako bi Srbija imala bolju budućnost", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da u Srbiji postoji veliki broj stranaka koje iz uskopartijskih interesa ne žele da učestvuju u ostvarivanju programa koji je u opštem interesu građana Srbije.

Dačić je podsetio da je u političkom smislu bilo teško formirati sadašnju vladu jer su dve stranke bile simbol vlasti pre i posle 5. oktobra 2000. godine, i da je današnjom deklaracijom taj simbolički antagonizam i formalno prevaziđen.

Prema njegovim rečima, da je SPS formirala vladu sa DSS i SRS Srbija danas ne bi imala vladu i ne bi išla ka EU.
Boris Tadiæ i Ivica Daèiæ (Beta)
Potpisivanje ovog dokumenta najavljeno je letos, posle sastanka na Andrićevom vencu, kada su demokrate i socijalisti i zvanično najavili da ulaze u pregovore za formiranje Vlade.

Tadić je ponovo dematovao spekulacije u javnosti da se sa potpisivanjem odugovlačilo zbog podele funkcija i pozvao da se ne traži u svemu skrivena namera.

Lider demokrata tvrdi da je dogovor dve stranke pomogao srpskoj ekonomiji.

U dokumentu, čiji su autori savetnik predsednika Srbije Trivo Inđić i funkcioner SPS-a Petar Škundrić, kao strateški ciljevi za koje se zalažu dve stranke, između ostalih, navedeni su: državno jedinstvo i suverenitet, evropske integracije, socijalna sigurnost građana i borba za povećanje nataliteta.

Tadić je ocenio da potpisivanje ovog dokumeta ne smeta ostalim kolegama iz vladajuće koalicije.

Na potpisivanju dokumenta, Ivici Dačiću društvo su pravile stranačke kolege - Slavica Đukić-Dejanović, Žarko Obradović, Dušan Bajatović, Petar Škundrić i Branko Ružić, koje su u ime demokrata dočekali Bojan Pajtić, Marko Đurišić, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović.

Reakcije političkih stranaka

Poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić ocenila je da potpisivanje deklaracije predstavlja "ponovno pomirenje onih koji su se razdvojili na Osmoj sednici".

"Dolazimo ponovo u situaciju pred Osmu sednicu. Možemo da očekujemo da će ponovo doći vreme kada će se ta levica koja se ujedinila razdvojiti. Ne vidimo razliku sada između socijalista i demokratske stranke", rekla je Gordana Pop-Lazić novinarima u parlamentu.

Ona je dodala da su i jedna i druga levo orjentisane i članice evropskih levičarskih stranaka.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je jasno da su se DS i SPS pomirili mnogo pre deklaracije koju su potpisale.

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da misli da "nam ta vrsta pozorišta nije potrebna", kao i da je taj dokument "pretenciozno nazvan deklaracijom o nacionalnom pomirenju".

"Jasno je da su se te dve stranke pomirile mnogo pre deklaracije, onog trenutka kada su se dogovorile oko podele vlasti", rekao je Jovanović i dodao da nema ništa protiv definisanja odnosa između drugih partija.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da potpisivanje Deklaracije o političkom pomirenju Demokratske strankei Socijalističke partije Srbije nije dobro za Srbiju.

"Evropski DS i SPS i dalje zaklet Slobodanu Miloševiću kao svom uzoru potpisuju deklaraciju o pomirenju - to nije dobro za Srbiju", kazao je Drašković na sednici Glavnog odbora SPO-a.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da je Deklaracija o pomirenju "čudan dokument".

"To je čudan dokument i neka ga potpišu i ozvaničiće ono što rade mesecima. Nemam ništa protiv, ali ne znam kako će to prihvatiti neke demokrate", rekao je Ilić novinarima u parlamentu.

On je ocenio da bi nekadašnji predsednik DS i pokojni premijer Zoran Đinđić "sigurno osudio ovakvu deklaraciju".

Funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da potpisivanje Deklaracije o pomirenju demokrata i socijalista predstavlja "žalosnu lakrdiju" jer to nije nešto što interesuje građane Srbije.

Vucić je na konferenciji za novinare kazao da Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije vladaju već 100 dana i da su podelili sve resore, ali da je do potpisivanja deklaracije došlo tek kada su izabrani direktori javnih gradskih preduzeća u Beogradu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Miroslav Petković izjavio je da je Deklaracija o političkom pomirenju još jedan "marketinški balon" koji DS i SPS "serviraju građanima".

"Dobro znamo šta su govorili jedni o drugima do pre samo nekoliko meseci. Očigledno je da su zajednički interesi koje su postigli u nekoliko meseci od formiranja vlade prevagnuli i da će to biti našminkana pričica, zabava za građane u narednih nekoliko dana", rekao je Petković.

SPS: Važno za budućnost

Dok u DS-u nisu želeli da govore o deklaraciji pre samog potpisivanja, u SPS-u kažu da je današnji dan simbolično važan za budućnost.

Funkcioner socijalista Branko Ružić tvrdi da su objektivni razlozi odredili datum potpisivanja deklaracije, kao i da nema nikakve veze sa raspodelom direktorskih mesta u javnim preduzećima. “Ovaj sutrašnji datum će biti svakako važan datum za budućnost, pa će možda neki drugi akti biti potpisivani. U svakom slučaju datum je određen sa objektivnim mogućnostima svih najodgovornijih ljudi dve stranke, pre svega predsednika, gospodina Dačića i gospodina Tadića“, kaže Ružić.

Da ovaj datum ima simboliku veruju i analitičar Đorđe Vukadinović i novinar NIN-a Dragan Bujošević.

Vukadinović, međutim, ističe da je bi tu simboliku trebalo tražiti u činjenici da je dan pre potpisivanja Deklaracije o pomirenju dogovorena podela direktorskih mesta u javnim preduzećima u Beogradu.

“Mislim da ovaj sporazum možda više obeležava i označava taj važan trenutak koji se upravo dogodio - to je trenutak konačnog dogovora oko podele vlasti u gradu, odnosno izbora direktora po javnim preduzećima i upravnim odborima po Beogradu, što se može očekivati u narednom periodu i na republičkom nivou - nego što označava neku vrstu prekretnice u životu građana Srbije koji su tobože juče bili podeljeni i posvađani, a sada su ih pomirili čelnici i rukovodstva DS-a i SPS-a“, kaže on.

Dragan Bujošević smatra da je do pomirenja ove dve partije praktično došlo mnogo ranije.

“Ako su sada dogovorili kako će podeliti funkcije u javnim preduzećima, onda može da izgleda da su samo to čekali da bi konačno obelodanili to pomirenje, ali ponavljam da mislim da je to pomirenje napravljeno kada su rešili da naprave vladu i mislim da je to suštinski dobro za Srbiju“, ocenjuje Bujošević.

I Vukadinović smatra da veliki jazovi između političkih opcija nisu dobri za Srbiju.

“Verovatno će neka buduća, ko zna u kom trenutku i posle koliko vremena, Deklaracija o političkom pomirenju biti potrebna, na primer, između demokrata i DSS-a. Jer, sad je između njih najveći raskol, a u međuvremenu se i ovaj, do pre par meseci postojeći, veliki, zjapeći jaz između pristalica Borisa Tadića i Tomislava Nikolića i SRS-a, sada je on na putu da bude do donekle ublažen, ako ne i premošćen“, kaže Vukadinović.

On takođe tvrdi da je cela priča o političkom pomirenju DS-a i SPS-a u najboljem slučaju zakasnela i kako tvrdi, besmislena i pomalo licemerna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: