Vojvodina usvojila Statut pokrajine

Posle višečasovne rasprave poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su oko ponoći Predlog novog statuta Pokrajine, samo dan pre isteka ustavnog roka.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2008.

00:04

Default images

Za novi najviši pravni akt Vojvodine glasalo je 89 poslanika vladajuće koalicije, dok su opozicione Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije bile protiv. Partija Vojislava Koštunice je podnela čak 68 amandmana, ali ni jedan nije prihvaćen, dok je od 34 amandmana radikala prošao jedan koji se odnosi na pokrajinsku imovinu.

Poslanici opozicionih partija u pokrajinskom parlamentu napadali su Predlog statuta tvrdeći da izlazi iz ustavnog okvira, da daje prerogative federalne jedinice Vojvodini, a kao primere za to naveli su da se predlaže da Vojvodina ima glavni grad, vladu umesto Izvršnog veća i mogućnost da otvara međunarodno predstavništvo u Briselu.

Opozicija je pokušala da amandmanima izmeni u celosti Predlog statuta Vojvodine.

S druge strane, vladajuće stranke u Pokrajini branile su predloženi statut naglašavajući da ni u jednom delu ne izlazi iz ustavnog okvira, kao i da sve mogućnosti koje stoje u Predlogu statuta proizilaze iz Ustava Srbije i mogućnosti koje on pruža.

Nakon usvajanja Predloga statuta Vojvodine o istom aktu treba da se izjasni i republički parlament.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je posle usvajanja Predloga statuta u pokrajinskom parlamentu da će se u naredne dve sedmice sastati s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i da će u tom razgovoru instistirati da se predlog vojvođanskog statuta što pre nađe pred poslanicima republičkog parlamenta.

Statut Vojvodine postaće punovažan tek po usvajanju u Skupštini Srbije.

Egereši zadovoljan podrškom Statutu

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je "posebno zadovoljan" zbog velikog broja poslanika u Skupštini Vojvodine koji su podržali novi pokrajinski Statut. Egereši je ocenio da je takav način glasanja zapravo "jasna slika političke volje u pokrajinskom parlamentu i dokaz evropskog opredeljenja", saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je uveren da će i Skupština Srbije što brže dati saglasnost na Statut.

Egereši je danas razgovarao s komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Tomasom Hamarbergom o značaju novog Statuta Vojvodine na evropskom putu Srbije, kao i o važnosti daljeg unapređenja saradnje te Pokrajine sa ostalim evropskim regijama.

On je ocenio da će Statut omogućiti Vojvodini ekonomski, kulturni i privredni razvoj.

Dodao je da je posebno ponosan na činjenicu da, zahvaljujući novom Statutu, u Vojvodini više ne postoji pojam "nacionalne manjine", niti postoje građani prvog i drugog reda, već ravnopravne nacionalne zajednice.

Tomas Hamarberg je rekao da su decentralizacija i evroregionalno povezivanje u fokusu svih značajnih evropskih institucija, navodi se u saopštenju.

Bajatović: Početak decentralizacije

Poslanik Socijalističke partije Srbije u republičkom parlamentu Dušan Bajatović ocenio je da je Predlog statuta Vojvodine početak decentralizacije Srbije na osnovu Ustava i u korist države Srbije.

"Srbija je novim Ustavom sasvim dovoljno zakopčala svoj interes, jer sledi potvrda tog statuta u Skupstini Srbije, a iza toga postoji i mogućnost ustavne i zakonske zaštite koje su najavile stranke poput Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke", rekao je Bajatović novinarima u parlamentu.

On je objasnio da će tek posle toga biti urađena "konačna verzija statuta" koja će rešiti sve dileme i biti u funkciji kuturnog i ekonomskog razvoja Srbije u celini.

Bajatović je kazao da će Statut Vojvodine sigurno razmatrati i Ustavni sud Srbije.

SRS: Korak ka federalizaciji Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da je novousvojeni Statut Vojvodine početni korak ka federalizaciji Srbije.

"Kada se pojavio nacrt Statuta, SRS je upozorila da je to početni korak ka federalizaciji Srbiji i da Boris Tadić time nanosi neprocenjivu štetu Srbiji, tako što će u jednom momentu na osnovu tog Statuta Vojvodina krenuti istim putem kao što su to radile bivše republike Jugoslavije, pa posle i Crna Gora", kazao je Todorović.

Funkcioner radikala je novinarima u Skupstini Srbije rekao da se sve radi u skladu sa ciljem koji imaju SAD i EU - da se Srbija "dezintegriše i svede na granice beogradskog pašaluka".

DSS: Statut nije saglasan sa Ustavom

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Ssami ocenio je danas da je Predlog statuta Vojvodine "loš tekst", koji nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije, i da je plod nagodbe stranaka na vlasti.

On je novinarima u Skupštini rekao da smatra da je u izradi statuta "postojala nagodba partija koje su u Srbiji na vlasti", a da će "DSS ostati pri svojim stavovima u vezi s tim dokumentom".

"DSS će na sednici Skupštine Srbije izneti svoje stavove i ne znam kako će se ponašati skupštinska većina. Ako ima neke mudrosti, nadam se da će uvažiti naše zahteve, a ako nema, onda će pravolinijski da nastave", rekao je Šami.

Nikolić: Elementi državnosti

Tomislav Nikoliæ (Beta)
Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Ustavnom sudu biti upućen na razmatranje novi vojvođanski Statut.

"Ustavni sud bi trebalo da i sam zbog ovolike zabrinutosti javnosti, zbog istorije Srbije u kojoj je sve počinjalo ovakvim odlukama, zaseda i da donese odluku, da smiri strasti i da kaže da li jeste ili nije u skladu sa Ustavom", kazao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

"Očigledno je da je u Vojvodini sada neki talas separatizma", dodao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: