RATEL odobrio poskupljenje impulsa

Pretplata za fiksnu telefoniju poskupela je gotovo tri puta i od 1. novembra iznosiće oko 230 dinara, a impulsi od 1. decembra biti dva puta skuplji.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2008.

00:07

Default images

U Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) kažu da su se na ovaj korak odlučili jer su te cene u Srbiji među najnižim u Evropi, ali i da bi, kako kažu, omogućili konkurenciju u fiksnoj telefoniji. Od 1. novembra pretplata će iznositi 195 dinara bez PDV-a. Cena jednog impulsa poskupljuje mesec dana kasnije i iznosiće 60 para, takođe bez PDV-a.

U republičkoj agenciji za telekomunikacije kažu da su impulsi u Srbiji i dalje među najjeftinijima u regionu.

Međutim, kako navode, glavni razlog za ovo poskupljenje je otvaranje tržišta u fiksnoj telefoniji, kako bi u Srbiju došla konkurencija Telekomu, koji drži monopol u ovoj oblasti.

"Neće se niko javiti da to radi ukoliko nema interesa za tako nešto. U tom kontekstu neophodno je pre svega izvršiti rebalans tih cena, obezbediti adekvatnu vrednost tog tržišta, učešća na tom tržištu, ne da ono bude monopolisitčko već liberalizovano, ali omogućiti novog igrača u tome, da bude zainteresovan, da ima prihoda na tom trzistu", objašnjva Jovan Radunović iz RATEL-a.

On kaže da se povećanjem cena dovode nove kompanije na tržiste, koje će potom sniziti cene, a na primedbu da tako nešto nema logike, Radunović odgovara: "To je ono što se desilo praktično u okviru mobilne."

Ekonomista Danijel Cvijetičanin ne vidi logiku u tom objašnjenju. Ako trenutne cene nisu atraktivne za strane operatere, ne treba očekivati da će ih oni dodatno snižavati, smatra Cvjetičanin.

“To ne može biti razlog da neko ide na tržište gde će mu kasnnije cena biti manja nego sada. Naravno reč je o jednom od defektnih objašnjenja koje često slušamo, a prave razloge možda treba tražiti i u nivou deviznog kursa koji je možda nerealan, i zbog toga možda cene izgeldaju u paritetima koji nisu tačni”, ocenjuje Cvijetičanin.

Građani sa kojima je razgovarao B92 kažu da su šokirani najavljenim cenama telefonskih usluga.

Republička agencija za telkomunikacije (RATEL) tvrdi da su, prema analizama, impulsi u Srbiji među najjeftinijima u regionu. Najavljeno povećanje cena telefoniranja posebno će uzdrmati kućne budžete najsiromašnijih građana i penzionera. Milka Stojnić, penzionerka iz Beograda, kaže da sve teže izlazi na kraj sa čestim poskupljenjima i da ne zna kako će od penzije platiti sve troškove.

"To ću tek da vidim. I do sada sam teže izdržavala, a sada pogotovo ne znam kako ću pošto imam sina u inostranstvu treba češće da ga zovem, a čisto sumnjam sada, pošto je ovo sad toliko poskupelo, da ću moći da ga zovem. Ali gledaću internet ili nešto da preko interneta zovem”, kaže Stojnićeva.

Odluke o internetu

Pored izmena cena telefoniranja, RATEL je usvojio i tri različita pravilnika kojima se liberalizuje velikoprodaja interneta.

Radi se o pravilnicima kojima se omogućava telefoniranje preko interneta, takozvani VOIP, međunarodno povezivanje i pravilnik o mrežama.

"Mi se nadamo da će ova odluka rezultirati smanjenjem cena interneta za građane i za privredu i da će se ti pomaci videti već oko nove godine. Očekujemo da će to smanjenje biti u visini oko 30-ak odsto", najavljuje ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Do kraja godne građane očekuju i povećanje cena komunalija, gradskog prevoza, prehrambenih proizvoda. U međuvremenu, već su poskupeli hrana, gas i deo komunalnih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: