Sto dana Vlade Srbije

Kabinet Mirka Cvetkovića "pregurao" je prvih sto dana, premijer Cvetković kaže da Vlada do sad nije imala nijedan neuspeh.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 14.10.2008.

02:03

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je njegova ocena rada Vlade posle 100 dana veoma pozitivna, da ona funkcioniše kao tim i da se odluke donose jednoglasno. Opozicione stranke i analitičari, međutim, misle drugačije.

"U okviru Vlade uspostavljena je dobra atmosfera, timski rad, odluke su donete jednoglasno", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

Najveći uspesi Vlade su, prema rečima premijera, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i energetski aranžman sa Rusijom, kao i ugovor s „Fijatom“, obezbeđivanje sredstava za izgradnju Koridora 10, povećanje penzija za 10 odsto i rebalans budžeta za 2008. iz realnih izvora. Premijer Srbije očekuje da će gasni deo energetskog aranžmana sa Rusijom početi da se realizuje do kraja godine.

Cvetković je, takođe, rekao i da je naknadnom proverom utvrdio da Međunarodni sud pravde neće po hitnom postupku razmatrati legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ocene ministara

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je najveći uspeh njenog ministarstva za 100 dana rada to što se na dnevnom redu parlamenta nalazi šest zakona koji su važni za evropske integracije.

"S druge strane, na dnevnom redu se nalaze i zakoni koji će omogućiti efikasniju borbu protv organizovanog kriminala i korupcije“, rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Malovićeva je dodala da je veoma važno što se stvara i normativni okvir za zaštitu podataka o ličnosti, kojim se prvi put na pravi način uređuje taj postupak i kojim je predviđeno i postojanje nadzornog organa koji će kontrolisati taj proces.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je u Kragujevcu da je potpisivanje ugovora sa italijanskim “Fijatom” jedan od najboljih poteza Vlade Srbije u proteklih 100 dana.

Kragujevac je grad primer kako može efikasnom akcijom lokalnih organa i države da se uradi jedan ozbiljan projekat, koji bi trebalo da bude istorijski preokret u ekonomiji Srbije, rekao je Dulić.

On je ocenio da je investiranje “Fijata” u Kragujevac "u ovako teškim ekonomskim okolnostima koje danas vladaju u svetu pravo iznenađenje za sve", navodeći da mnoge automobilske kompanije imaju probleme sa plasmanom svojih proizvoda.

Zbog toga je to jedan od najboljih poteza Vlade u proteklih 100 dana, a Kragujevac može da bude grad koji će svojim razvojem, potencijalima i pozitivnom energijom pokazati da je, ukoliko verujemo, ostvarivo ono što je delovalo kao san, rekao je Dulić.

Pre nekoliko godina dolazak jedne velike automobilske kompanije u Kragujevac i mogućnost da ovaj grad ponovo postane centar automobilske industrije bio je san, a danas je to realnost, rekao je Dulić.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić ocenio je rad Vlade u prvih sto dana kao vrlo dobar.

"Ono što je najvažnije kroz prizmu SPS-a, to je da je pokrenut strateški razvojni projekat za Koridor 10, da se radi na obilaznici oko Beograda. Ti projekti mogu da dovedu do povećanja zaposlenosti građana, ali to, naravno, ne može da uvede Srbiju u Evropu za 100 dana", kazao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da je uvođenje Srbiju u Evropu strategija koja je dobila na značaju, "a na kojoj niko nije radio u proteklih osam godina".

On je ocenio da ima mnogo više pozitivnih elemenata u ovih 100 dana Vlade nego što bi se moglo reći da je bilo negativnih.

Ocena opozicije

S druge strane, prosečna ocena koju je Vlada dobila od opozicije iznosi samo jedan i po. Analitičari smatraju da je Vlada stabilna i da se određeni projekti odlažu zbog ekonomske krize u svetu, ali i zbog opstrukcije rada srpskog parlamenta. Koalicioni partner demokrata u prethodnoj vlasti, a sada opoziciona Demokratska stranka Srbije, ne može da pronađe ama baš ništa zbog čega bi novoj vladi dala prelaznu ocenu.

Funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić kabinetu Mirka Cvetkovića zamera, pre svega, kako kaže, prekomernu reakciju prema Crnoj Gori nakon što je priznala Kosovo.

"Mi ne možemo da damo pozitivnu ocenu za ovih sto dana rada Vlade. Naprotiv, naša ocena je negativna. Tu ima jako puno i međunarodnih i unutrašnjih političkih, ekonomskih, institucionalnih i drugih pokazatelja", kaže on.

"Deluje nekako kao da je Vlada u toku ovih svojih 100 dana, nekako, izduživala taj svoj vrat poput neke žirafe, kako bi bolje gledala u daleku budućnost, a ono što se dešava okolo je, nekako, zapostavila", smatra Samardžić.

I u LDP-u tvrde da Vlada nije napravila mnogo pozitivnih rezultata u prvom tromesečju, iako povremeno glasaju za njene zakonske predloge.

Poslanik te partije Zoran Ostojić najviše zamera to što se Vlada nije izborila da prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom bude odmrznut.

"Dvojka zbog sporazuma i zbog toga što je, faktički, samo formiranje te vlade sprečilo ostanak Koštunice na vlasti, ali nije dovoljno", kaže on.

"Samo to što se sastavila Vlada je nekakav uspeh, ali teško da bilo koji građanin koji vidi budućnost u EU, i svoju ličnu i svoje porodice i svoje zemlje, može time da bude zadovoljan", kaže Ostojić.

Komentari

Ekonomski analitičari pak smatraju da su predizborna obećanja u velikoj meri odredila prioritete sadašnje vlade.

"U situaciji koja nije nimalo ružičasta u Srbiji, mi imamo koaliciju kojoj je ključno povećanje penzija i dostizanje nekih 70 odsto prosečne zarade, i to je strašno ", kaže Miroslav Zdravković, saradnik Ekonomskog instituta.

Zdravković kao najveći problem vidi preteranu javnu potrošnju, na koju upozoravaju i članovi Vlade.

"Ako mogu da ilustrujem jednostavnim podacima, ove godine će trgovinski deficit iznositi 13 milijardi dolara, u toj cifri od 13 milijardi imamo nekih pet milijardi kredita, četiri milijarde stranih direktnih investicija, nekih tri milijarde dolara doznaka i još milijarda će biti smanjenje deviznih rezervi ili iz centralne banke ili iz poslovnih banaka", kaže on.
Ministri aktuelne vlade (Fonet)
"Ako je priliv stranih direktnih investicija malo izvestan da će biti spektakularan iduće godine, ako možemo čak govoriti o odlivu kredita, a ne o prilivu od pet milijardi dolara, onda se sužava prostor za finansiranje trgovinskog deficita sa 13 na možda 4-5 milijardi dolara. Neko bi trebalo običnim građanima da objasni šta to znači“, smatra on.

Ekonomski analitičar Vuk Đoković u prvi plan stavlja dolazak velikih investitora kao pozitivan učinak Vlade. On objašnjava da problemi pre nastaju u radu Skupštine, jer kaže da je Vlada pokazala zavidan nivo jedinstva oko ključnih problema.

"Ono što potpuno zasenjuje ovih kvalitetnih prvih 100 dana Vlade je ono što se dešava u svetu, najavljena recesija, finansijska kriza, što će se sigurno odraziti i na našu zemlju. Mislim da je prvih 100 dana rada Vlade bilo kvalitetno, mislim da će se i budžet održati pod kontrolom", kaže on.

"Međutim, taj pozitivni pomak koji smo imali vezan za stabilnost biće neutralisan time što ćemo imati veliko usporenje rasta koji će dolaziti iz inostranstva", rekao je Đoković.

Novinar NIN-a Dragan Bujošević kaže za B92 da je 100 dana kratak period da bi Vlada išta konkretno uradila. Ipak, činjenicu da, na primer, još uvek nisu postavljeni direktori nekih javnih preduzeća Bujošević vidi kao neku vrstu nesloge u Vladi.

"Ne vidim da je Vlada pokazala mnogo entuzijazma u svom radu. Ona mora da uverava ljude da ‘umire’ na poslu 24 sata na dan. S druge strane, ne smatram da je neki veliki neuspeh Vlade to što je SSP i dalje na nekom ledu, jer mi se čini da se on ipak ostvaruje i mislim da je Vlada uradila maksimalno što je mogla da taj sporazum bude u životu", smatra Bujošević.

Iako će zvanični izveštaj kabineta Mirka Cvetkovića biti objavljen tokom dana, šta će biti navedeno kao uspeh već može da se nasluti iz ocena pojedinih ministara.

Tako, kao najveći uspeh ministri ističu hapšenje Radovana Karadžića, usvajanje rezolucije Srbije o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i potpisivanje ugovora sa “Fijatom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: