Libeskindova vizija obale Dunava

Specijalni gost Beograda je Danijel Libeskind, vodeći arhitekta današnjice, koji predstavlja svoje viđenje dunavske marine u glavnom gradu Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2008.

16:55

Default images

Libeskind je učesnik dvodnevne radne konferencije "Beograd na rekama". Ovaj arhitekta poznat je po projektima memorijalnih centara širom sveta, a njegovo najznačajnije delo je rešenje za njujorški memorijalni centar na mestu gde se nalazio Svetski trgovinski centar.

Iskustvo svetskih metropola pokazalo je da iskorišćenost obala i njihovo približavanje vitalnim delovima grada doprinosi boljem izgledu, ali i funkcionalnosti grada.

Spuštanje života na Savu i Dunav je nešto o čemu Beograd mora da razmišlja, smatra jedan od vodećih svetskih arhitekata Danijel Libeskind.

“Beograd je jedan od lepih gradova sa bogatom istorijom. Moje razmišljanje o tome šta treba uraditi u Beogradu jeste kako iskoristiti tradicionalni Beograd i napraviti grad za život u 21. veku. Dosta je evopskih gradova na vodi, ali tu nije samo reč o vodi, već o bujici istorije i sećanja koje ona simbolizuje“, smatra on.

Dunavska obala pruža jedinstvenu priliku Beogradu da dobije potpuno novi, funkcionalni deo grada.

Libeskind je predstavio svoj projekat oživljavanja priobalnog pojasa, koji podrazumeva i izgradnju kanala na mestu gde se sada nalazi zapuštena marina.

“Napraviti novi deo Beograda tako što bi se uredio priobalni pojas, projektovati veliki park sa sportskim, kulturnim centrima, jer to bi bio magnet za sve, ne samo za ljude koji žive ovde, već i za one sa strane. Zatim, napraviti kanal, kojim ćemo proširiti deo sa vodom. To ne samo da bi učinilo estesku promenu, već i tehničku, i na kraju priobalni deo treba povezati javnim saobraćajem sa ostatkom grada“, objašnjava Libeskind.

Danijel Libeskind bio je gost Beograda i u maju ove godine, kada je u okviru Nedelje dizajna bio jedan od učesnika tribine o izgradnji memorijalnog centra na Starom sajmištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: