Gas poskupljuje 60 odsto!

Gas će od srede u Srbiji biti skuplji za čak 60 odsto.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

12:36

Default images

U Ministarstvu rudarstva i energetike, drastično poskupljenje obrazlažu porastom cene na svetskom tržištu, većim kursom dolara, ali i većim transportnim troškovima kroz Mađarsku. Odgovor na pitanje zašto je cena gasa u zemljama u okruženju ista kao u Srbiji pre poskupljenja, čekaće se do utorka jer će "Srbijagas" i Agencija za energetiku tek tada, samo dan pre stupanja na snagu novih cena, održati konferenciju za novinare.

Simeon Perolinac iz Novog Sada živi sa suprugom u kući od stotinak kvadrata. Zimi se njihov stambeni prostor petostruko smanjuje.

Od penzije su, do sada, mogli da izdvoje samo za grejanje jedne sobe. A ove godine, posle poskupljenja, kaže Simeon, više od polovine njihovih primanja ići će samo na gas.

Iako ima 72 godine, ponovo je počeo da radi.

“Prošle godine me iznosilo najviše 4.400 dinara. Ako gas poskupi za 50 odsto, onda će mi ostati 40 odsto penzije, 60 odsto ću morati davati. Znači oko 7.500 hiljada, skoro 50 odsto”, kaže Perolinac.

Sličnu sudbinu deli još oko 170.000 domaćinstava u Srbiji priključenih na gasnu mrežu.

Enormno poskupljenje gasa otvara još neka pitanja, na koja bi odgovor morala da da pre svega vlada, koja je poskupljenje i odobrila.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević smatra da dokle god građani ne budu imali jasnu sliku šta, koliko i zbog čega plaćaju njihove sumnje u moguće malverzacije su opravdane.

Ni u jednoj od nadležnih institucija, Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, Agenciji za energetiku i "Srbijagasu" niko nije bio rad da komentariše razloge poskupljenja, kao ni zašto čak 60 odsto odjednom.

Oglasili su se samo saopštenjem, a kako su najavili, detaljnije obrazloženje će dati dan pred primenu novih cena.

Udruženje "Prosperitet", koje se bavi zaštitom prava korisnika komunalnih usluga smatra da računica nema ekonomsku logiku, i ne isključuju ni proteste.

“Prvi protest udruženje ‘Prosperitet’ će organizovati da okupira Skupštinu grada i toplanu, dotle dok se isto novca koliko se bude prebacilo iz budžeta za daljinsko grejanje i toplanu ne bude prebacilo za subvencije za 30-40 hiljada potrošača prirodnog gasa. Ne štitimo interese samo nas”, kaže predsednik udruženja Radomir Ćirilović.

Šta će biti socijalni, a šta ekonomski efekti poskupljenja od 60 odsto, koje u razvijenim zemljama ne može ni da se zamisli, a kamoli predloži, pokazaće zima koja dolazi. Na povećanje ionako jedva održive jednocifrene inflacije će sigurno uticati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: