"Konstantin Veliki" našao izlaz

Na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" uskoro počinje izgradnja velikog teretnog i logističkog centra, što je jedno od rešenja za opstanak aerodroma.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

01:46

Default images

Austrijska kompanija “Ajmaks menadžment” i britanski investicioni fond “Čejton” uložiće više od 100 miliona evra u ovaj posao. Trenutno sa niškog aerdroma "Konstantin Veliki" poleću samo dva aviona nedeljno, do Ciriha. Kompanija "Jat ervejz" nema interesa da češće leti iz Nisa, zbog čega je poslovanje niškog aerodroma dovedeno u pitanje.

Veliki kargo i logistički centar koji će omoguciti privrednicima iz regiona da distribuiraju robu do evropskih vazdušnih luka predstavlja novu nadu za niški aerodrom.

“Krajem 2006. godine, kada je izvršen atak na tržište vazdušnog saobraćaja u Srbiji potpunim zatvranjem monopola, koji je ostao u rukama ‘Jata’, mi smo pali u obimu saobraćaja, i naravno da je to jedan strašan udarac za aerodrom. Aerodrom nije u ovom trenutku održivo preduzeće i ovo nije rešenje za to, ovo je jedno od rešenja, mi i dalje ne napuštamo borbu za putnički saobraćaj”, rekao je direktor JP Aerodrom "Konstantin Veliki" Radisav Radojković.

Izgradnja počinje sledeće godine, a investitori, austrijska kompanija “Ajmaks menadžment” i britanski investicioni fond “Čejton” planiraju završetak radova za četiri godine.

“Zajedno želimo da investiramo ovde više od 100 miliona evra u više različitih faza. Prva faza će biti završena brzo i otvorićemo 500 radnih mesta u regionu”, rekao je Mihail Miler iz “Ajmaks menadžmenta”.

Razvoj niškog aerodroma onemogućilo je i to pto republicki parlament još nije ratifikovao međunarodni sporazum o otvorenom nebu.

To bi, između ostalog, omogućilo “lou kost” kompanijama, koje su i ranije bile zainteresovane, da lete sa aerodroma "Konstantin Veliki".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: