Hapšenja zbog eksplozije

Tri lica su uhapšena zbog sumnji da su postavila eksplozivnu napravu u hipermarketu Trgovačkog centra FIS u Vitezu, saopštio je MUP Federacije BiH.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.10.2008.

13:42

Default images

Televizija FBiH (FTV) je objavila da su, prema nezvaničnim podacima, uhapšeni Suvad Džidić i Admir Ahmetspahić, dok se još ne zna identitet trećeg uhapšenog. Prethodno je portparol federalnog MUP Robert Cvrtak saopštio da je tokom protekle noći privedeno je ukupno sedam lica i izvrsen pretres četiri stana u Vitezu i dva u Zenici.

Dva lica iz Zenice i jedno iz Viteza su uhapšena, naveo je Čolak.

Usled snažne eksplozije je poginuo 28-godišnji radnik obezbeđenja Zvonko Barbić, dok je teško povređen njegov kolega Josip Šarić, za čiji se život još uvek bore lekari Kliničkog centra u Sarajevu.

Lakše povrede su zadobile Dragana Karić i još jedna žena, najverovatnije kineska državljanka.

Nevladina organizacija "Croatia libertas" zatražila je u petak istupanje hrvatskog dela iz FBiH, upozorivši da su "hrvatski civili i imovina postali meta islamskih terorista".

"Croatia libertas" je najavila da će parlamentu BiH uputiti inicijativu sa 15.000 potpisa sa zahtevom za "uspostavu administrativne zaštite u obliku hrvatskoga multietničkoga entiteta u BiH".

Muslimansko-hrvatska FBiH sa Republikom Srpskom čini entitete u BiH.

Među nepunih 2,9 miliona žitelja FBiH, prema podacima iz 2002. Hrvati čine 28 odsto, Bošnjaci 70, Srbi 1,4 odsto, a ostali 0,6 odsto.

Hrvati u BiH su u novembra 1991. proglasili "Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu" kao posebnu "političku, kulturnu, ekonomsku i teritorijalnu celinu" na teritoriji BiH, a Hrvatsko vijeće obrane (HVO) za njen vojni deo.

Narednih godina se u nizu slučajeva HVO sukobljavala sa dominantno muslimanskom Armijom BiH.

Vašingtonskim sporazumom iz marta 1994, dok je još trajao rat u bivšoj centralnoj jugoslovenskoj republici, oformljena je FBiH od teritorija koju su kontrolisale snage HVO i Armije BIH.

Zbog zločina koje su međusobno dve vojne formacije činile hrvatskom, odnosno muslimanskom stanovništvu, neki od vojnih i političkih čelnika nekadašnje Herceg Bosne, ali i Armije BiH su odgovarali pred Tribunalom u Hagu ili ih očekuju postupci pred tim sudom Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: