Čiplić: Problemi u praksi

Ministar Svetozar Čiplić izjavio je da država ima zakone da zabrani rad neonacističkim organizacijama, ali da je problem kako u praksi sprovesti taj zakon.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2008.

02:12

Default images

Gostujući u emisiji “Poligraf” na TV B92, ministar za ljudska i manjinska prava je podržao stav ministra policije Ivice Dačića da se građani ne okupljaju na skupu u subotu da ne bi došlo do sukoba i tako bili ugroženi životi nevinih ljudi.

On je ocenio da je odluka MUP-a bila očekivana i racionalna jer se došlo do zaključka da bi na najavljenim mitinzima "Marš za jedinstvo Srbije", koji organizuju "Nacionalni stroj" i "Krv i čast" i, na drugoj strani, antifašistički miting u organizaciji "Antifašitičke kampanje" moglo doći do međusobnog sukoba i ugrožavanja bezbednosti i prava građana.

Čiplić smatra da je problem u Srbiji govor mržnje, odnosno pozivanje na poništavanje neistomišljenika uprkos činjenici da je naš najviši pravni akt osavremenjen i garantuje i obezbeđuje zaštitu ljudskih prava.

Problem je, međutim, u nedovoljnoj efikasnosti domaćeg pravosuđa, što je nedostatak svih zemalja u tranziciji, rekao je ministar.

Na pitanje da li će biti ispunjen zahtev nekih nevladinih organizacija da se zabrani rad organizacijama i udruženjima koje imaju neonacističke ideje, Čiplić je rekao da je "to stvar koja se mora desiti i po Ustavu".

"Ustav strogo zabranjuje udruženja koja su spremna da šire versku, nacionalnu ili drugu vrstu mržnje", naveo je on.

Problem je, međutim, u tome što, za sada, Srbija nema zakon koji bi utvrdio proceduru kako da dođe do zabrane tih udruženja građana, “s obzirom na to da one kada se osnivaju ne dobijaju odobrenje, već se samo prijavljuju", kazao je Čiplić.

Ako one nikada nisu formalne nastajale, onda ih vi i ne možete formalno zabranjivati, ukazao je on.

"Ali, kada bismo imali zakon i kazali da i neformalne grupe koje preko sajtova ili izdavaštva promovišu nekakvu zabranjenu ideju, onda bismo mogli nedvosmisleno da ih zabranimo", zaključio je Čiplić.

Policija je zabranila sutrašnje održavanje takozvanog "Srpskog marša" na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Ministar policije Ivica Dačić istovremeno je apelovao na organizatore antifašističkog skupa, najavljenog na istom mestu sat vremena ranije, da se ne okupljaju jer postoji rizik od sukoba.

Portparolka Antifašističke kampanje Milica Đorđević izjavila je da će se predstavnici te organizacije ipak okupiti na Platou.

Policija je i prošlog oktobra zabranila neonacistički skup u Novom Sadu, ali je u znak protesta u isto vreme održan i protest više antifašističkih grupa i političkih stranaka. U incidentima koji su usledili privedeno 56 osoba, a povređene su četiri.

Dačić: Policija će intervenisati

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovio je da će policija svakako intervenisati, ako profašističke organizacije, i pored zabrane sutra u Beogradu pokušaju da održe skup "Marš za jedinstvo Srbije".

"Zamolili smo antifašističke organizacije, koje s pravom izražavaju protest, da se ne okupljaju na tom mestu u isto vreme zato što će ometati rad policije. Želimo da u Beogradu izbegnemo bilo kakve sukobe, da se ponavljaju neredi od kojih svi zajedno imamo mnogo štete", rekao je Dačić.

Dačić je objasnio da je, pošto je skup prijavio "pojedinac Zlatan Stojanović", policija proverom utvrdila da je povezan sa organizacijama koje su označene kao profašističke.

"Ne samo zbog ideja koje se propagiraju, nego i zbog opšte pretnje ugrožavanja bezbednosti zbog mogućih sukoba u Beogradu, mi smo zabranili održavanje takvog skupa", istakao je Dačić.

Jevrejska opština pozdravila zabranu skupa

Jevrejska opština Beograd je danas saopštila da je "sa olakšanjem primila informaciju da je zabranjen neofašistički skup marš za Srbiju".

Kako je saopšteno, Jevrejska opština Beograd se uvek suprostavlja svim vidovima šovinizma, ksenofobije i antisemitizma koji su doneli toliko zla i žrtava.

Jevrejska opština je navela da se pridružuje slobodoljubivim snagama koje se bore protiv govora mržnje i akcija koje, kako je navedeno, dovode do tragičnih posledica među etničkim grupama i pripadnicima različitih vera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je održavanje skup ultradesničara u Beogradu, prvo bitno zakazanog za subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: