Rešavanje problema vrtića

Opština Novi Beograd dobiće do kraja oktobra novi vrtić u Univerzitetskom naselju koji će moći da primi oko 120 mališana.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2008.

01:44

Default images

Gradonačelnik Dragan Đilas obišao je novo obdanište čiji je prostor i uređenje finansirao grad. Deca iz Univerzitetskog naselja i njihovi vršnjaci iz susednih novobeogradskih blokova uskoro će naći svoje mesto u novom vrtiću u prizemlju jedne od zgrada u Bulevaru Zorana Đinđića.

Na 800 kvadrata, pored kuhinje i dnevnog boravka su i četiri prostrane sobe sa obiljem svetla, izlazom na terasu i posebnim toaletima.

Ove godine u vrtiće je upisano 1.000 mališana više nego prošle, a briga o dečjoj zaštiti jedan je od prioriteta ove gradske vlade, kaže gradonačelnik. “Rekonstruišemo postojeće objekte, gradimo nove na Čukaričkoj padini i iznajmljujemo objekte od privatnih lica. Sa te tri akcije, do kraja sledeće godine u beogradska obdaništa ćemo smestiti 1.500 dece”, obećao je Đilas.

Svestan da to nije dovoljno za Beograd, gradonačelnik najavljuje akciju Sekretarijata za dečju zaštitu i urbanizam u kojoj će biti koriščena iskustva drugih gradova u Srbiji, prema kojima će nova obdaništa biti građena od lakih materijala u kraćem roku od osam do devet meseci.

“Očekujemo da se krajem 2009. smanji lista čekanja i da će sva deca koja se prijave sa oba zaposlena roditelja naći svoje mesto u vrtićima”, rekla je Ljiljana Jovčić iz Sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu.

Grad ne može da finansira 10.000 roditelja koji plaćaju vrtić samo 700 dinara i još 10.000 koji izdvajaju po 2.000 jer će u tom slučaju ostati bez novca za nove objekate i plate vaspitačima. Zato je gradonačelnik najavio oštriju selekciju, prema kojoj će biti subvencionisani oni roditelji kojima je pomoć zaista neophodna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: