"Priznanja nisu protiv Srbije"

Zvanična Makedonija i zvanična Crna Gora tvrde da njihova odluka o priznanju nezavisnosti Kosova nije uperena protiv Srbije.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2008.

03:42

Default images

Ocenjujući odluku Vlade Srbije o uskraćivanju gostoprimstva ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić iz Beograda ishitrenom, šef crnogorske diplomatije Milan Roćen saopštio je da Crna Gora neće preduzeti recipročne mere prema ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Lutovcu.

Tome je prethodila objava jednoglasne odluke članova Vlade Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova koju je Roćen saopštio nakon sednice Vlade.

“Vlada Crne Gore jednoglasno je donela odluku o priznanju Republike Kosovo. Odluka Vlade Crne Gore polazi od spremnosti Kosova, iskazanoj u skupštinskoj Deklaraciji o nezavisnosti da u potpunosti implementira obaveze iz sveobuhvatnog plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za rešenje statusa Kosova i da se razvija kao multietničko, demokratsko društvo, da štiti prava svih zajednica i promoviše njihovo učešće u političkom i procesu donošenja odluka”, rekao je Roćen.

Odgovarajući na pitanja da li očekuje negativne reakcije zvanične Srbije, Roćen je rekao da se nada da odnosi neće biti poremećeni i da je Kosovo realnost.

“Verujemo da i Evropska unija očekuje da Srbija ne ugrozi svoj napredak u integracijama i da neguje odnose sa susedima, kao i da zauzima racionalan pristup, koji je pokazala povratkom svojih ambasadora u zemlje EU koje su mnogo ranije priznale Kosovo”, kazao je on i dodao da Crna Gora nije donela nikakvu drugu odluku koja je različita od odluka tih zemalja članica EU.

“Bilo kako bilo, Crna Gora sa svoje strane neće učiniti ništa što bi na bilo koji način ugrozilo odnose sa Srbijom”, dodao je on.

Odluci Vlade Crne Gore prethodio je pokušaj opozicije da ubedi premijera Mila Đukanovića da crnogorska vlada ne prizna Kosovo. Za sada se ne zna kakva će biti reakcija opozicije.

Lider Srpske liste Andrija Mandić kaže da su oni, kao političari, sve uradili i da je sada sve u rukama naroda. “Konsultovaćemo narod i on će nam pomoći da većinska volja građana Crne Gore bude konstatovana i po ovom pitanju”, kazao je on.

Predsednik narodne stranke Predrag Popović je konstatovao da se radi o odluci koja će imati dalekosežne posledice i najavio da će se o reakciji opozicije tek razgovarati. “Ostaje nešto što će opterećivati Crnu Goru, a to je da se Crna Gora pridružuje onim zemljama koje priznaju državu koja je suštinski nastala na etničkom čišćenju između ostalog i građana Crne Gore”, dodao je Popović.

Slično je ponovio i Srđan Milić, predsednik Socijalističke narodne partije, od koga se, takođe, nije moglo saznati kakve će mere opozicija prduzeti: “Rekli smo danas na sastanku, niti jedan od nas nije pomenuo niti proteste, ni tenzije, ni bilo šta drugo.”

Donoseći odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova Vlada Crne Gore je posebno imala u vidu evropske i evroatlanske perspektive Crne Gore i regiona. Tim činom vlada je potvrdila svoje uverenje da budućnost svih zemalja regiona zavisi od njihove spremnosti da svoje odnose grade na novim i modernim osnovama, oslobeđenih istorijskih predrasuda i ograničenja, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Vujanović: Izbegnut rizik na putu za EU

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem da je Crna Gora donela odluku da prizna nezavisnost Kosova želeći da izbegne štetne rizike u svojim strateškim integracionim ciljevima.
Filip Vujanoviæ (FoNet)
U saopštenju iz Vujanovićevog kabineta se navodi da je ova - za Crnu Goru teška odluka, doneta nakon gotovo osam meseci od proglašenja nezavisnog Kosova.

"Za to vreme Crna Gora je istrajno odlagala priznanje razumevajući osetljivost ovog pitanja za Srbiju", navodi se u saopštenju.

"Suočena sa jasnim i upornim očekivanjima svojih partnera u evropskim i evroatlantskim integracijama i svesna da je partnerstvo sa njima uslov kvaliteta i dinamike ostvarenje integracija, Crna Gora je donela ovu odluku želeći da izbegne rizike štete u svojim strateškim integracionim ciljevima", rekao je Vujanović. Predsednik Vujanović je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Republikom Srpskom, uveren da će se ona kao i saradnja sa Bosnom i Hercegovinom nastaviti.

Predsednik Kuzmanović je saopštio punu odlučnost Republike Srpske da poštuje Dejtonski sporazum i potrebe evropskih integracija.

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista ocenila je da vlast Crne Gore nije doprinela tome što je Kosovo nezavisna država.

"Nije Kosovo nezavisno zato što smo mi doneli odluku da ga priznamo", piše u saopštenju DPS, u kome je iznesena ocena da će zbog političke manipulacije "svima jasnom i nespornom činjenicom" štetu imati samo "manipulatori".

Medojević: Hazarderska odluka

Jedan od lidera opozicije, predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže za B92 da je lično bio radoznao da čuje koji je razlog da Crna Gora prizna Kosovo samo dan nakon što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prihvaćena inicijativa Srbije da se Međunarodni sud izjasni o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. „Ja sam lično bio radoznao da čujem od premijera koji je to razlog i koji su to motivi da donese odluku koja će njemu lično doneti političku štetu i to sam mu i rekao. Ne smatram da je gospodin Đukanović suviše naivan političar da bi donosio političke odluke za koje zna da će mu doneti političku štetu bez nekog valjanog razloga. Upravo sam i tražio bilo kakvu informaciju, dokument, kojima bi Đukanović mogao da potvrdi ranije izrečen stav da će priznanje jedonstrano proglašene nezavisnosti Kosova ubrzati put ka evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore“, kaže Medojević.

„Na uvid nisam dobio nikakav dokument niti je gospodin Đukanović mogao s nama da podeli bilo kakvu realniju informaciju o nekom konkretnom pritisku i uslovljavanju njegove vlade da napravi ovakav potez. Tako da je ostalo jedino što je on rekao - da su to procene njega i njegovih saradnika, da želi da oduzme bilo koji argument Evropskoj uniji oko aplikacije Crne Gore za kandidata za članstvo, što apsolutno ne stoji iz mojih komunikacija koje imam s predstvanicima EU i zapadnih zemalja“ dodaje on.

Ostaje, dakle, da se nagađa da postoje neki pritisci iz zone koja nije zona regularne i oficijelne politike, zaključuje Medojević: „Da li se radi o lobističkim uticajima, da li se radi o nekim dugovima iz prošlosti, nekim hipotekama gospodina Đukanovića, kojih ima dosta, a koje su sada iskorišćene da se suprotno volji crnogorskog naroda, suprotno stavovima i njegovih najbližih saradnika, donese ovakva jedna hazarderska odluka, ostaje da se vidi.“

Srpska lista organizovaće proteste povodom odluke Vlade Crne Gore da prizna Kosovo, a dogovor o terminu i o tome koje će partije učestvovati u protestima trebalo bi da bude postignut danas. U toj stranci je rečeno da će protesta sigurno biti, i da bi oni mogli biti organizovani u ponedjeljak 13. oktobra.

Pokret za promjene Nebojše Medojevića ranije je saopštio da neće učetsvovati u protestima, jer "ne želi da doliva ulje na vatru i da produbljuje podele u Crnoj Gori".

Medojević za B92 objašnjava da opozicija u Crnoj Gori nije homogena. Stranke kojima su pitanja identiteta i pitanja iz devedesetih dominantna najverovatnije će reagovati protestima na kojima će tražiti od crnogorske vlasti da povuče odluku o priznavanju Kosova.

„Juče smo videli da su oni odluku doneli, to jest jedan čovek koji ima najveću moć, tako da mislim da to neće uroditi nekim specijalnim plodom“, smatra on.

Lider Pokreta za promjene kaže da ga zabrinjava to što će ova odluka sigurno pokvariti odnose sa Srbijom: „Dakle, ovo je prvi put u istoriji Crne Gore da državni vrh donosi odluku koja je direktno na štetu interesa Srbije, a nije na korist Crne Gore. To će izroditi političke tenzije i produbiti podele u CG i sasvim sigurno odložiti pitanje integracije.“

Medojević kaže i da je očekivao oštru reakciju Beograda, ali i da veruje da će se pogoršati atmosfera prema Crnogorcima i Crnoj Gori u Srbiji. „Rekao sam premijeru i stekao sam utisak da je i on vrlo dobro upoznat da će Srbija preuzeti mnogo oštrije mere prema Crne Gore nego prema nekoj drugoj državi s kojom nema takvu vrstu odnosa kao što ima s Crnom Gorom“, zaključuje on.

Makedonija: Odluka neadekvatna i prebrza

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je odluka Beograda da makedonskom ambasadoru Aleksandru Vasilevskom bude uskraćeno gostoprimstvo u Srbiji "neadekvatna i prebrza", imajući u vidu dosadašnji partnerski odnos i dobre odnose dve zemlje.

U pismenoj izjavi portparola Petra Čuleva je navedeno da će makedonsko ministarstvo poštovati odluku Beograda da ambasadora Vasilevskog proglasi za nepoželjnu osobu u Srbiji.
Antonio Milošoski (FoNet)
Makedonske vlasti smatraju da se ovaj čin može smatrati kao asimetričan pristup srpske spoljne politike prema zemljama koje su priznale Kosovo, navodeći primer Hrvatske, Bugarske i Mađarske, kao susednih zemljalja Srbije, čiji ambasadori nisu bili proterani iz Beograda.

"I pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije istiće da je srpski ambasador u Skoplju dobrodošao da izvršava svoju funkciju i može računati na potpunu suradnju sa svim državnim institucijama.

Imamo razumenavnja za srpsku poziciju u ovom trenutku, ali uvereni smo da bi Srbija, ukoliko bi se našla u poziciji u kojoj je Makedonija, u uslovima kada su joj Beograd i Priština neposredni susedi, mnogo ranije preduzela ovaj korak priznavanja", istaknuto je u izjavi.

Ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski ranije je rekao da se Makedonija rukovodila svojim nacionalnim interesima prilikom odluke o priznanju i da smatra da će ona doprineti stabilnosti u regionu.

Odluka je doneta u koordinaciji s Vladom Crne Gore, kazao je Milošoski.

Iako je makedonska vlada prema ustavu ta koja donosi odluke o priznavanju država, premijer Nikola Grujevski je sednicu vlade zakazao tek nakon završetka maratonske rasprave u parlamentu, koji je u četvrtak uveče usvojio rezoluciju o priznavanju Kosova, koju su formalno podneli poslanici albanskih stranaka u Sobranju.

Za rezoluciju je glasalo 85, 18 ih je bilo uzdržano, a jedini glas protiv bio je glas Ivana Stojiljkovića, lidera Demokratske partije Srba u Makedoniji.

Priština zahvalna

Kosovski zvaničnici pozdravili su odluku Crne Gore i Makedonije o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači zahvalio se danas u ime institucija i građana vladama Makedonije i Crne Gore koje su priznale nezavisnosti Kosova i Metohije, istakavši da će tim odlukama biti ojačana regionalna stabilnost.

"Odluke Podgorice i Skoplja su odgovorne, koje poštuju i u skladu su sa voljom naroda Kosova za nezavisnom, suverenom, demokratskom i multietničkom državom. Odluke Crne Gore i Makedonije još više jačaju mir, stabilnost i regionalnu saradnju ali istovremeno jačaju i ubrzavaju integraciju naših država u evroatlanske strukture", rekao je Tači na vanrednoj konferenciji za novinare.

Tači je kazao da će Kosovo "graditi dobre odnose sa svim zemljama regiona i da će imati konkretnu saradnju s Makedonijom i Crnom Gorom, kao suverenim i nezavisnim državama, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu".

"Kosovo je takođe spremno da ima saradnju u obostranom interesu sa Srbijom, kao dve suverene države", rekao je Tači i dodao da kosovske institucije očekuju nova priznavanja nezavisnosti.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da će odluke Crne Gore i Makedonije biti u funkciji produbljivanja izuzetno dobre saradnje sa tim zemljama i da će uticati na jačanje mira i stabilnosti u regionu.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Sejdiju je rekao da građani i institucije Kosova snažno veruju da nova priznavanja nezavisnosti Kosova direktno utiču na jačanje i ubrzanje uključivanja "naših zemalja u proces evroatlanskih integracija".

Sejdiju je istakao da su uspešnost u radu demokratskih institucija, dobrosusedski odnosi, evtoatlanske integracije najzdraviji temelji za buduće odnose.

"Kosovo je snažno opredeljeno da ostvari obećanja koje je dalo za obezbeđivanje i ostvarivanje prava i sloboda za sve građane, bez razlike na nacionalnu, rasnu ili versku pripadnost", rekao je Sejdiju.

Predsedniki Kosova je dodao da je tokom dana imao vrlo srdačne razgovore sa predsednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem i Makedonije Brankom Crvenkovskim, kojima se u svoje, u ime naroda i institucija Kosova zahvalio za priznanje nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: