Zahtev za istragu protiv Ašnera

Tužilaštvo za ratne zločine sačinilo zahtev za sprovođenje istrage protiv Milivoja Ašnera, osumnjičenog za zločine tokom Drugog svetskog rata, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2008.

16:50

Default images

Zahtev će ovih dana zvanično biti podnet sudu. Ašner je četvrti najtraženiji nacista na svetu. On, kao i Šandor Kepiro, koga srpsko tužilaštvo sumnjiči za masovno ubistvo Jevreja i Srba u Novom Sadu i danas živi slobodno. Zahtev za sprovođenje istrage protiv Kepira tužilaštvo je podnelo pre dve nedelje i čeka se odluka suda u Beogradu.

I Kepiro i Ašner ne samo da žive normalno, nego i komuniciraju sa medijima negirajući svoje učešće u zločinima.

Šandor Kepiro ima 94 godine. Živi u glavnom gradu Mađarske. Sumnjiči se za smrt najmanje dve hiljade Jevreja i Srba u Novom Sadu.

Zahtev za sporovođenje istrage protiv njega pre dve nedelje podnelo je Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, sa zahtevom da Kepiro bude izručen Srbiji kako bi mu se ovde i sudilo.

U izjavi za Asošijeted pres Kepiro tvrdi da ništa što mu se stvlja na teret nije tačno.

"Optužuju me da sam ubio hiljadu Jevreja. Da li vi to možete da zamislite - hiljadu Jevreja? Nemam ja veze sa tim, to je uradila vojska", rekao je on.

"Jedini sam se ja bunio zbog tih naređenja. Nisam hteo da koristim oružje. Znao sam da ćemo kad-tad zbog toga imati probleme", rekao je Kepiro.

Kepiro je, međutim, osumnjičen upravo da je kao nekadašnji žandarm "svesno i svojevoljno" učestvovao u ubistvu najmanje 2.000 ljudi - Srba i Jevreja.

U jednom od najmonstruoznijih zločina za vreme nacističke okupacije, u Novosadskoj raciji 1942. godine ubijeno je oko 1.300 Jevreja i Srba koji su dovedeni na Štrand i bačeni u ledenu vodu Dunava.

Sumnja se da je Šandor Kepiro predvodio patrole koje su tokom racije ubile najmanje 42 civila. Kepiro tvrdi da je samo pomagao da se utvrdi identitet uhapšenih Novosađana.

"Užasne stvari su se događale. Bacali su ljude u zaleđenu reku. Krvi je bilo svuda po ulici. Došli bi po ljude u kuću i ubijali na ulici", kaže Lea Ljubibratić koja je preživela okupaciju Novog Sada.

"Patimo već, koliko... 60 godina. Taj čovek koji je to sve organizovao, za sve te zločine treba da bude kažnjen, koliko god da ima godina. Treba da i on oseti", kazala je ona.

Procesi protiv nacista pokreću se na inicijativu Centra Simon Vizental. Procesi protiv nacista Petera Egnera i Šandora Kepira čekaju odluku suda o sprovođenju istrage, a ovih dana biće podnet i zahtev tužilaštva za istragu protiv Milivoja Ašnera.

Tek po pokretnaju istraga biće moguće i njihovo izručenje Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: