Četvrtina sisara u izumiranju

Međunarodna grupa naučnika saopštila je da je najmanje četvrtina svih vrsta sisara u svetu u opasnosti od izumiranja.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2008.

11:38

Default images

Izveštaj organizacije Međunarodni savez za očuvanje prirode, sa sedištem u Švajcarskoj, opisao je sumornu sliku stanja u kome se nalaze sisari u svetu.

Više od 1700 naučnika iz 130 zemalja pet godina je prikupljalo podatke za svoj izveštaj u kome se kaže da broj sisara u svetu naglo opada. Predstavnik Međunarodnog saveza za očuvanje prirode Kreg Hilton Tejlor upozorava da je potrebno hitno preduzeti akciju.

"Ponovo smo procenili stanje svih sisara u svetu – gotovo pet i po hiljada vrsta. Studija je pokazala da ih je gotovo četvrtina već izumrla ili im preti izumiranje u bliskoj budućnosti. To je vrlo zabrinjavajuća situacija zbog koje moramo hitno nešto da preduzmemo", kaže Tejlor.

Naučnici ističu da su krupni sisari najosetljiviji. Prema njihovom izveštaju, gotovo 80 odsto primata u južnoj i jugoistočnoj Aziji suočeno je s nestankom.

Nekim delovima Vijetnama i Kambodže preti ono što naučnici nazivaju "sindromom prazne šume," jer neke vrste majmuna nestaju iz područja u kojima su nekada bile rasprostranjene.

Među druge najugroženije vrste sisara ubrajaju se australijski torbar poznat kao "tasmanijski đavo" i kaspijska foka.

Naučnici ukazuju da se uništavanje prirodnih staništa odvija širom tropskog pojasa, i u to ubrajaju uništavanje šuma u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Istovremeno, globalno zagrevanje ugrožava polarne medvede i druge vrste sisara na Severnom polu. Kreg Hilton Tejlor smatra da su ti, sve veći problemi, najzad počeli da privlače pažnju.

"Svetski lideri su, usvajajući Konvenciju o biološkoj raznolikosti, postavili svetu cilj da se do 2010. godine uspori stopa izumiranja. To je vrlo ambiciozan cilj i za sada smo vrlo daleko od njega", konstatuje Tejlor.

Naučnici upozoravaju da među mračnim vestima o opstanku živih bića na planeti ipak postoji tračak nade - kao što su dokazi da projekti za zaštitu i očuvanje zaista pomažu opstanku nekih vrsta. Kao primer, navodi se podatak da se vidre puštene u divlje predele zapadnog dela SAD i Meksika ponovo razmnožavaju. Slično je učinjeno sa divljim konjima u Mongoliji devedesetih godina prošlog veka.

godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: