Sve više građana pod stresom

Stručnjaci ukazuju da je u Srbiji u porastu broj psihičkih poremećaja izazvanih stresom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.10.2008.

10:56

Default images

To je posledica dešavanja kojima je stanovništvo izloženo poslednje dve decenije - ratova u regionu, hiperinflacije, sankcija, NATO bombardovanja, socijalne tranzicije, finansijske krize i visoke stope nezaposlenosti...

Depresija, broj samoubistava, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, psihosomatski poremećaji, delinkvencija i nasilje u ekstremnom su porastu.

Prema broju samoubistava - 19 na 100.000 stanovnika, Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, kao što su depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, uzroci su u više od 90 odsto slučajeva.

Prema izjavama stručnjaka, povodom 10. oktobra - Svetskog dana očuvanja mentalnog zdravlja, jedan od najvećih problema, kod nas, osoba s psihičkim poremećajima i bolestima jeste što okruženje i institucije ne "uzimaju" ozbiljno naznake da čovek psihički nije dobro.

Zvanična statistika ukazuje da većinu teških krivičnih dela počine upravo osobe s psihopatskim poremećajem, tako da su najmonstruoznija ubistva u Srbiji u poslednjih nekoliko godina počinile osobe za koje se ispostavilo da su lečeni psihijatrijski bolesnici ili da imaju teži psihički poremećaj.
...ili boks u Kini kao vid terapije protiv stresa (FoNet, arhiva)
Psihijatri navode da su za psihički obolele nasilje i pretnja samo način da dođu do onog što žele i prevaziđu trenutnu ljutnju, bes, frustriranost i depresiju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od neke vrste mentalnog poremećaja sada boluje oko 450 miliona ljudi, a svaka četvrta osoba će tokom života doživeti neki mentalni poremećaj.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji je 1999. bilo 271.944 slučajeva mentalnih bolesti, a 2002. godine taj broj se popeo na 309.281.

Prema statističkim podacima, mentalno zdravlje stanovništva Srbije je sve lošije, pri čemu stres uzima danak, tako da je uočeno da svaki četvrti građanin boluje od depresije, više je samoubistava, a nasilje je u ekstremnom porastu.

Izmenom zakonskih rešenja, Ministarstvo zdravlja planira veću zaštitu osoba s mentalnim problemima sveobuhvatnijim lečenjem u ambulantama, edukacijom lekara opšte prakse i kraćim bolničkim lečenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: