Hapšenja zbog C marketa i Glasnika

Bivši direktor Službenog glasnika Branko Gligorić i nekadašnja finansijska direktora Verica Dujović uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2008.

12:27

Default images

Kako je saopštio MUP Srbije, Gligorić i Dujovićeva osumnjičeni su da su oštetili to javno preduzeće za više od dva miliona evra. Taj slučaj je povezan s menicama "C marketa" i "Ekoprodukta". Oni su osumnjičeni da su kroz otkup menica "C marketa" od firme Mika Brašnjevića "Službeni glasnik" oštetili za taj novac.

Oni se sumnjiče da su tokom 2005. i 2006. zaključivali štetne ugovore o realizaciji menica između preduzeća C market i Ekoprodukt i bez saglasnosti Vlade plasirali oko 180 miliona dinara, bez provere dužničko-poveralačkih odnosa i odgovarajućih sredstava obezbeđenja, iako su znali da se te menice ne mogu naplatiti.

Branko Gligorić bio je svojevremeno poslanik i obavljao je dužnost direktora Beogradskog sajma.

Posle dolaska na vlast vlade Vojislava Koštunice, Gligorić je smenjen sa mesta direktora Sajma, da bi ga 2. septembra 2004. upravo ta vlada imenovala za direktora "Službenog glasnika". U to vreme, Gligorić je tvrdio da je napustio Socijaldemokratiju i da je nestranačka ličnost. Dok je bio na čelu "Službenog glasnika", to izdavačko preduzeće dobilo je dve nagrade kao izdavač godine.

Odmah nakon otkrivanja slučaja takozvane stečajne mafije, u medijima se pojavila priča o menicama "C marketa" koje je od firme "Ekoprodukt" otkupio "Službeni glasnik".

Prema ugovoru, "Ekoprodukt" je kasnije trebalo ponovo da ih otkupi, uz plaćanje mesečne kamate od najmanje 1,3 odsto. Cilj kombinatorike bio je da "Ekoprodukt" Mike Brašnjovića dođe do novca, a da "Službeni glasnik" zaradi.

Nakon otkrivanja stečajne mafije, "Ekoprodukt" je postao nelikvidan, pa su se pojavile spekulacije da "Službeni glasnik" neće naplatiti uloženih 2,5 miliona evra i da mu je jedina mogućnost da iz stečajne mase dobije sitan novac.

Tadašnji direktor "Službenog glasnika" Branko Gligorić objašnjavao je da su menice "C marketa" od "Ekoprodukta" kupovali i 2005. godine i sve naplatili, te da bi se isto desilo da Trgovinski sud nije doneo privremenu meru kojom se stopiraju naplate od "C marketa".

U to vreme finasijska direktorka bila je Verica Dujović, koja je u međuvremenu imenovana za zamenika direktora u Penzijsko-invalidskom fondu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: