Dinar počeo da slabi

Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 40 miliona evra kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2008.

16:38

Default images

Ipak, dinar je oslabio prema evru za 1,25 odsto, a procenjuje se da će evro sutra vredeti više od 79 dinara. Najveća vrednost evra zabeležena je danas u deset časova, kada je srednji kurs bio 79,9 evra. Da bi stabilizovala kurs, Narodna banka Srbije tokom dana intervenisala je tri puta, pa se evro tokom popodneva prodavao za 76,8 dinara.

Građani veruju da se devizni kurs neće zaustaviti na ovom nivou i, kako kažu, do kraja godine očekuju znatno slabljenje dinara.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je vrednost evra skočila jer na domaćem tržištu nema dovoljno deviza. To je, kako objašnjava, povezano sa globalnom krizom koja se sada prenela i na Evropu, iz koje Srbija uzima najviše kredita.

Kako Nikolić objašnjava, svetska finansijska kriza dovešće i do manje ponude kapitala u Srbiji. To se, kako kaže, već vidi i na Beogradskoj berzi, gde se strani investitori povlače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: