“Nemoguće protiv talibana”

Rat protiv talibana nije moguće dobiti, rekao je komandant britanskih snaga u Avganistanu, brigadni general Mark Karlton-Smit.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.10.2008.

00:37

Default images

"Nećemo dobiti ovaj rat", rekao je Karlton-Smit za britanski list "Sandej tajms”, navodeći da "pobunu treba svesti na kontrolisani nivo koji neće predstavljati stratešku pretnju i sa kojim će moći da se nosi avganistanska vojska".

On je rekao da su britanske snage "ove godine umanjile pretnju talibana", ali da nije realno očekivati da međunarodne snage u Avganistanu mogu tu zemlju da oslobode naoružnih bandi.

Komandanti NATO-a i zapadne diplomate upozoravaju da talibanski pobunjenici ne mogu da budu poraženi isključivao vojnim sredstvima i da će na kraju biti neophodni pregovori sa ekstremistima kako bi se okončao konflikt.

"Ako su talibani spremni da sednu za pregovarački sto i pregovaraju o političkom rešenju, onda bi došlo do napretka", smatra Karlton-Smit i navodi da “zbog toga ne treba da nam bude neprijatno”.

Oko 7.800 britanskih vojnika raspoređeno je u Avganistanu u okviru Međunarodnih snaga za podršku bezbednosti pod komandom NATO-a i koalicionih snaga pod komandom SAD.

Eide: Uspeh jedino političkim putem

Rat u Avganistanu nije moguće dobiti vojnim putem i uspeh je jedino ostvariv političkim sredstvima, uključujući dijalog svih relevantnih činilaca, izjavio je danas specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u Avganistanu Kai Eide.

"Uvek sam govorio onima koji pričaju o vojnoj ofanzivi da nam je pre svega potrebna politička ofanziva, više političke energije", rekao Eide na konferenciji za novinare u Kabulu.

"Svi znamo da (rat u Avganistanu) ne možemo dobiti vojnim putem. On mora da bude dobijen političkim sredstvima. To znači političkim angažmanom", istakao je Eide.

Specijalni izaslanik UN je rekao da uspeh zavisi od razgovora sa svim stranama u konfliktu, ali nije precizirao da li to uključuje talibane.

Izjave specijalnog izalsanika UN u skladu su sa ranijim izjavama komandanata NATO i diplomata da će pregovori sa ekstremistima na kraju biti potrebni kako bi se konflikt okončao, naveo je Rojters.

Talibani, međutim, uporno odbijaju ideju o razgovorima i tvrde da su spremni da pregovaraju sa avganistanskom vladom tek pošto se više od 70.000 stranih vojnika povuče iz zemlje.

Komandant britanskih snaga u avganistanskoj provinciji Helmand general-major Mark Karlton-Smit izjavio je juče da ne treba očekivati potpunu vojnu pobedu u Avganistanu.

Eide nije želeo da posebno komentariše izjavu britanskog komandanta, ali je istakao da je za uspeh neophodna šira perspektiva.

"Ukoliko je naša perspektiva samo vojna, onda je to pogrešna perspektiva. Potrebna nam je šira perspektiva koja uključuje političku dimenziju, koja je ključna za svaki uspeh", rekao je Eide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: