Španija saveznik po pitanju Kosova

Najveći saveznik Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta je Španija, piše novosadski Dnevnik, pozivajući se na diplomatske krugove u Briselu.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Nedelja, 05.10.2008.

12:27

Default images

Ta članica Evropske unije veoma je aktivno u proteklih šest meseci objašnjavala partnerima pre svega u Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom Istoku "zašto ne treba priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, sve dok se ne postigne dogovor sa Srbijom, ili dok se ta odluka ne legitimizuje rezolucijom Ujedinjenih nacija", navodi list.

U smernicama španske vlade svojim diplomatama kako da brane poziciju Madrida oko Kosova, u koje je Dnevnik imao uvid, insistira se na nekoliko činjenica među kojima je i da Kosovo nije bilo republika u SFRJ, već pokrajina Republike Srbije.

Takođe se navodi da rezolucije Ujedinjenih nacija jasno potvrđuju suverenitet Srbije nad Kosovom i da podela Srbije nije došla dogovorom ili sporazumom, što dozvoljava međunarodno pravo, niti je proglašena nezavisnost legitimisana rezolucijom Ujedinjenih nacija.

Španske diplomate navode da ta zemlja ne može da prizna nezavisnost Kosova ne samo zbog pravnih razloga, već i zato što je uspostavljanje etnički čistih država u suprotnosti sa njihovim ključnim principima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: