CG: Uvod u priznanje Kosova?

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o evrointegracijam te zemlje koja se smatra za uvod u crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Petak, 03.10.2008.

01:39

Default images

U Rezoluciji se navodi da je Crna Gora spremna da uvaži političku realnost koju članice Evropske unije i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost i sledi politiku koja je na kursu njenih evropskih i evroatlanskih opredeljenja. "To će biti osnov i za opredeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova", navodi se u usvojenom dokumentu.

Na zahtev opozicionih poslanika, glasalo se prozivkom. Ukupno je glasalo 66 poslanika, za Rezoluciju o evrointegracijama izjasnilo se 45, a protiv je bio 21 poslanik, javlja RTV Crne Gore.
Protiv se izjasnio 21 poslanik Srpske liste, Narodne stranke i Socijalističke narodne partije, s uverenjem da je taj akt uvertira u donošenje formalne odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Polanici vladajuće koalicije i opozicije odbili su amandman poslanika Albanske alternative Vaselja Siništaja koji je trazio da se u tekst Rezolucije unese "jasan stav", prema kome bi Vlada Crne Gore što pre priznala nezavisno Kosovo.

Đukanović: Odgovorno o Kosovu

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je tokom rasprave u parlamentu da će vlada "odgovorno" doneti odluku o Kosovu.

"Sa ili bez podrške parlamenta, vlada će, kao i do sada, uvek odgovorno raditi ono što je u njenoj nadležnosti. Tako će biti i u vezi sa pitanjem Kosova", rekao je Đukanović .

Đukanović je kazao da će Vlada Crne Gore zauzeti stav o Kosovu i o tome će obavestiti javnost.

"Kosovo je suvereno u svim oblastima. Srbija na Kosovu ne vrši nijednu državnu funkciju, niti ima svoju instituciju iako je to za nju težak gubitak", kazao je Đukanović.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je na sednici parlamenta kazao da je "nezavisno Kosovo politička realnost i da, kakvo god pravno mišljenje imali, Crna Gora nema pravo da zatvara oči pred tom činjenicom".

"Kosovo je politička realnost i kakvo god pravno mišljenje imali, Crna Gora nema pravo da zatvara oči pred tom činjenicom. Procesi evropskih i evroatlantskih integracija zahtevaju mudrost, zrelost i političku hrabrost da se donose teške i ozbiljne odluke", rekao je ministar Milan Roćen.

Roćen je rekao da nije realno očekivati da će Međunarodni sud pravde u Hagu doneti presudu u korist bilo koga.

Dodao je da presude tog suda nisu obavezujuće, da proces odlučivanja dugo traje, kao i da je, bez obzira na presudu, suvereno pravo država da odluče da li će priznati nezavisnost Kosova.

"Crna Gora ne sme dozvoliti da tapka u mestu i da je događaji pretiču", kazao je Roćen.

Logična su očekivanja zemalja članica Evropske unije i NATO-a da Crna Gora sledi stavove većine zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, naveo je šef crnogorske diplomatije.

Roćen ističe da je sada pravi trenutak da Crna Gora pokaže Evropi da je kredibilan partner.

Rasprava - evrointegracije i Kosovo

"Ponovili smo da smo se oslobodili stereotipa, da uvažavamo realnost, i kod kuće i šire, i da uvažavamo pri tom odnos članica EU i NATO-a kada je ta stvarnost u pitanju i da ćemo svojim opredeljenjima i svojim stavovima biti kompatibilni sa demokratskom zajednicom", rekao je Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"I na kraju, Rezolucija nije odluka Skupštine Crne Gore o priznavanju Kosova", zaključio je Vuković.

Opozicija optužuje vlast da preko pitanja ubrzavanja evropskih integracija, o kom postoji visoki stepen saglasnost u parlamentu, želi da progura priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Ako treba i ako ova vlast hoće da prizna Kosovo, pošto je to nadležnost Vlade, neka se Vlada odvaži i neka to učini sama, odvojeno od ovog pitanja", rekao je Zoran Žižić, predstavnik Srpske liste.

"To pitanje zaista nikakve suštinske veze nema sa evropskim integracijama niti je priznanje Kosova bilo kakav uslov ili preduslov za evropske integracije, a neka Vlada izvoli i preuzme odgovornost", rekao je on.

Na to je odgovorio Srđan Milić, član opozicione Socijalističke narodne partije: "Mi smo, kao država, dobili savet da sačekamo mišljenje Međunarodnog suda pravde", kaže on.

"Recite mi, gospodine Đukanoviću, ako takvu argumentaciju prihvataju afričke zemlje ili svetske organizacije islamskih zemalja ili Vatikan i Sveta stolica, zašto to ne bi uradila Crna Gora", zapitao je on. Dobrilo Dedejić, sa Srpske liste, kaže da se opozicija protivi toj rezoluciji i da poštuje zvanične stavove Srbije.

“Poslanici Srpske liste protive se ovako koncipiranoj rezoluciji iz najmanje dva razloga: prvi se odnosi na činjenicu da ona predstavlja uvod za priznavanje nezavisnosti lažne države na teritoriji Srbije od strane izvršne vlasti Crne Gore“, kaže Dedejić.

“Takođe, veoma bitan faktor koji opredeljuje naš politički stav prema ovoj rezoluciji jeste i protivljenje mogućnosti da Crna Gora postane aktivan činilac, odnosno punopravan član NATO-vojnog i političkog saveza“, navodi on.

Od proglašenja nezavisnosti, 17. februara, Kosovo je kao nezavisnu državu priznalo 47 zemalja, uključujući 21 članicu EU, zatim sve članice grupe G-7 i pet zemalja šireg regiona - Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

I Makedonija će narednih dana izneti pred javnost svoj stav o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: