J. Osetija: Posmatrači EU na terenu

Prva grupa posmatrača Evropske unije ušla je jutros u zonu razdvajanja oko gruzijske oblasti Južne Osetije, javili su izveštači stranih agencija.

Izvor: Beta, Rojters, AFP

Sreda, 01.10.2008.

10:34

Default images

Kako se navodi, patrola EU se zaustavila na kontrolnom punktu ruske vojske u Kvenatkoci, na granici tampon zone oko 30 kilometara zapadno od Gorija. Posle desetominutnog razgovora ruski vojnici su dozvolili evropskim posmatračima da uđu u zonu razdvajanja. Rusija je juče upozorila da misiji neće dozvoliti da ulazi u tampon zonu oko Južne Osetije.

Evropska misija za posmatranje prekida vatre u Gruziji počela je danas svoju misiju, u skladu sa sporazumom o rusko-gruzijskom primirju. Prema sporazumu koji je postignut uz posredovanje Francuske posle prošlomesečnog rusko-gruzijskog rata, ruske snage treba do 10. oktobra da se povuku iz dveju "bezbednosnih zona" oko separatističkih regiona Južne Osetije i Abhazije.

Rusija je početkom avgusta intervenisala u Južnoj Osetiji zbog pokušaj gruzijskih snaga da povrate kontrolu nad tom secesionističkom teritorijom koja podržava Moskvu. Tada su ruske snage potisnule gruzijsku vojsku i ušle duboko unutar teritorije Gruzije, što je izazvalo osude Zapada.

Evropski posmatrači su uglavnom iz redova policije ili vojske, ali nisu naoružani. Kretaće se u lakim oklopnim vozilima zbog lične bezbednosti i zaštite.

Oni će biti bazirani u četiri centra - u glavnom gradu Tbilisiju, u Goriju, južno od Južne Osetije i u Zugdidiju, pored granice sa Abhazijom.

Somalija će uskoro priznati Osetiju i Abhaziju

Vlada Somalije namerava da uskoro prizna Južnu Osetiju i Abhaziju, izjavio je danas u Moskvi ambasador Somalije u Rusiji Muhamed Handule.

"U najskorijoj budućnosti, vlada Somalije će biti spremna da uspostavi diplomatske odnose sa Abhazijom i Južnom Osetijom. Somalija u potpunosti podržava njihovo pravo na samoopredeljenje", rekao je Handule na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Somalija takođe u potpunosti podržava ulogu Rusije u rešavanju krize na Kavkazu.

Nezavisnost Abhazije i Južne Osetije priznale su nedavno samo Rusija i Nikaragva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: