Svedok o Šešeljevom uticaju

Suđenje Vojislavu Šešelju nastavljeno je pred Međunarodnim krivičinim sudom za bivšu Jugoslaviju iskazom zaštićenog svedoka VS-038.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

19:03

Default images

Iskaz je skoro u potpunosti bio zatvoren za javnost. Iz kratkog dela svedočenja na otvorenoj sednici proizlazi da je VS-038 u proleće 1992. bio pripadnik srpske dobrovoljačke jedinice u Zvorniku. Šešeljeva reč, kako je izjavio svedok, imala je "veliku težinu" među dobrovoljcima koji su bili njegove pristalice.

Po rečima VS-038, neki od dobrovoljaca su iz Srbije otišli u Zvornik "zato što vole rat" - poput osobe sa nadimkom Zoks, koga "najbolje zna".

Ivan Korać zvani Zoks je zbog zločina nad Muslimanima 1992. godine osuđen na 13 godina zatvora pred Okružnim sudom u Beogradu, a na suđenju Šešelju ga je kao učesnika u zlodelima označilo nekoliko svedoka optužbe.

Drugi dobrovoljci su, precizirao je svedok, na ratištu bili zbog "ekonomske koristi", a treći "iz patriotizma".

"Ti koji su došli iz patriotizma, a bilo ih je oko 20 odsto, pričali su o ugroženosti Srba kao nacije; da im preti istrebljenje od Muslimana i Hrvata. Govorili su da se Srbija brani u BiH i Hrvatskoj i da, ako se rat proširi, ni Srbije neće biti", izjavio je VS-038.

Napomenuvši da je "to bilo ponavljanje reči vodećih političara u to doba", svedok je kazao: "Ponavljalo se: 'Svi Srbi u jednoj državi', znači sve srpske teritorije u jednoj državi... To su govorili i Milošević i Šešelj i drugi..."

VS-038 naznačio je da su Šešeljeve reči među njegovim pristalicama - dobrovoljcima "imale veliku težinu, zato što se on predstavljao kao veliki zaštitnik srpskog naroda".

Tokom proceduralne rasprave pre početka iskaza VS-038, optuženi Šešelj je rekao da je prekinuo svaku komunikaciju o postupku sa svojim pravnim savetnicima pošto je Tribunal odlučio da te kontakte nadzire u sledećih mesec dana, uz obrazloženje da ih je Šešelj zloupotrebio.

"Ja sam u vezi sa ovim predmetom prekinuo svaku komunikaciju s pravnim savetnicima i bilo kim i neće je biti... a vi odlučite kako će to uticati na pravičnost suđenja... Meni je ukinut minimum prava koja sam imao kao optuženi. Imam još pravo da dolazim u sudnicu, a možda će mi i to uskoro biti ukinuto, videćemo", rekao je Šešelj.

On je rekao da mu "ne pada na pamet" da se na odluku sudskog sekretarijata o uvođenju nadzora na kontakte optuženog sa savetnicima, koji su inače poverljivi, žali predsedniku Tribunala Faustu Pokaru.

Govoreći o stenogramima njegovih razgovora sa pravnim savetnicima o političkom delovanju SRS u Srbiji - koje je Tribunal naveo kao dokaz zloupotrebe nenadzirane komunikacije - Šešelj je sugerisao da je iza nedavnog objavljivanja tih zapisa u srpskoj štampi bio njegov doskorašnji zamenik Tomislav Nikolić, koga je nazvao "poznatim haškim denuncijantom".

Suđenje Šešelju, optuženom za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. biće nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: