Privremena sloboda

Bivši potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović i penzionisani general VJ Vladimir Lazarević biće pušteni na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala.

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2008.

12:00

Default images

Kako je jutros saopštio sud u Hagu, koji ih tereti za zločine na Kosovu 1999, Šainović će u pritvor u Sheveningenu morati da se vrati 17. oktobra, a Lazarević deset dana kasnije. Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija odobrilo je zahteve obojice optuženih da na privremenu slobodu budu pušteni iz zdravstvenih razloga.

Tužilaštvo je, međutim, kako saznaje Beta, tokom dana na odluku da se oslobodi general Lazarević uložilo žalbu, o kojoj će odlučivati apelaciono veće Tribunala. Do odluke apelacionog veća, Lazarević će ostati u pritvoru.

U pritvor Haškog tribunala sutra bi trebalo da se vrati bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, takođe optužen za zločine nad kosovskim Albancima. Milutinović je na privremenoj slobodi bio od 10. septembra.

Milutinović, Šainović i Lazarević, zajedno sa saoptuženima Dragoljubom Ojdanićem, Nebojšom Pavkovićem i Sretenom Lukićem čekaju na izricanje presude posle suđenja koje je pred Tribunalom trajalo od 10. jula 2006. do 27. avgusta ove godine.

Oni su optuženi za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. godine. Tužioci su zatražili da optuženi budu proglašeni krivim i da im budu izrečene kazne između 20 godina zatvora i doživotnog zatvora, a branioci su tvrdili da krivica optuženih nije dokazana i zatražili da ih Tribunal oslobodi.

Odbijen zahtev Pavkoviča i Lukića

Haški tribunal odbio je zahteve Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića, optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine, da budu privremeno pušteni na slobodu.

Sudsko veće Ijana Bonomija ocenilo je da za privremeno oslobađanje nisu dovoljni razlozi koje su Pavković i Lukić naveli u
zahtevima.

Pavković je, kako je navedeno u odluci, tražio da bude pušten zbog svog zdravstvenog stanja i porodične situacije, a Lukić je, kao razlog za privremeno oslobađanje, naveo posetu teško bolesnom rođaku u Užicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: