Knjaževac: Problema sa žuticom

Broj obolelih od žutice, odnosno hepatitisa A, u opštini Knjaževac se povećao.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

12:33

Default images

Do danas je na infektivnom odeljenju zaječarske bolnice hospitalizovan 71 pacijent, a među njima je 15 toro dece. Prvi slučajevi žutice evidentirani su i u Zaječaru, Boru i Kladovu, pa su u sve četiri opštine Zaječarskog okruga uvedene vanredne mere kako bi se širenje epidemije suzbilo.

Epidemija žutice u opštini Knjaževac ne jenjava. Do danas je u zaječarskoj bolnici hospitalizovan 71 pacijent a medju hnjima 15 toro dece. Hepatitis A ili bolest prljavih ruku uglavnom pogadja decu školskog i predškolskog uzrasta. Međutim većina obolelih u Knjaževcu starija je od 20 godina

“Prema našoj epidemiološkoj analizi možemo da kažemo da je ovo pre svega epidemija kontaktnog tipa. Najveći broj obolelih je radno sposobno stanovništvo, što govori da su u suštini oni preskočili inimum higijenskih navika“, kaže dr Predrag Marušić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Timog u Zaječaru

Epidemija žutice izbila je u naselju na niškom putu u kojem živi oko 4.000 Roma i u kojem nema elementarnih uslova za život – nema vode i kanalizacije.

Opština Knjaževac je obezbedila montažne toalete i cisterne sa vodom koje će biti dopremljene u toku dana. Takođe, biće izvršeno čišćenje i kompletna dezinfekcija čitavog naselja

“Trenutno smo u projektu sa ministarstvom za nacionalne manjine za izradu planske dokumentacije o uređenju romskog naselja. To je sve krenulo pre dva meseca, pre izbijanja epidemije“, kaže Ljubica Nikolić, predsednica privremenog veća opštine Knjaževac.

Zbog pojave slučajeva hepatitisa A u Zaječaru, Boru i Kladovu preduzete su sve neophodne sanitarne i zdravstvene mere kako do izbijanja epidemije u ovim gradovima ne bi došlo.

Niš: Nema epidemije žutice

U Nišu za sada nema obolelih od virusnog hepatitisa tipa A, rekao je direktor Infektivne klinike u tom gradu Žarko Ranković.

U tu bolnicu su prošle sedmice primljena četri pacijenta obolela od žutice iz okoline Ražnja. U Nišu su, posle proglašenja epidemije žutice u Knjaževcu, Kruševcu i Ražnju, naložene mere za povećanje nivoa opšte i lične higijene.

Mere se posebno odnose na predškolske i školske ustanove, kao i objekte za pripremanje hrane, a od nadležne inspekcije je zatraženo da pooštri kontrolu u tim objektima.

Niš se sa epidemijom žutice širih razmera suočio septembra prošle godine. Od tada do juna ove godine, kada je bolest prljavih ruku suzbijena, obolelo je više od 1.300 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: